Linkovi

Pravoslavne crkve uglavnom prazne na Uskrs zbog pandemije koronavirusa


Sveštenik Grčke pravoslavne crkve učestvuje u uskršnjoj službi u praznoj crkvi u Solunu ( Foto: (AP /Giannis Papanikos)

Pravoslavni vernici u nedelju obeležavaju Uskrs, a zbog pandemije koronavirusa i mera uvedenih da bi se sprečilo širenje zaraze, uskršnje liturgije širom sveta održane su u praznim crkvama.

Od Moskve do Adis Abebe, vernicima je ili bilo zabranjeno da prisustvuju liturgijama ili im je savetovano da ostanu kod kuće i gledaju ih u prenosima na televiziji ili internetu.

Ispred stotina crkvi u Ukrajini raspoređena je policija, da bi se osiguralo poštovanje mera o socijalnom distanciranju i zabrane velikih okupljanja.

Izuzetak je bio manastir Pečersk u Kijevu, poznat po velikom sistemu pećina i tunela, gde je policija dozvoljavala vernicima da ulaze jedan po jedan. Manastir je bio zatvoren i pod karantinom, nakon što se od koronavirusa razbolelo više od 90 monaha, dok je najmanje dvoje preminulo.

U Gruzijii, pojedine crkve su bile otvorene za vernike, ali samo ako su stigli pre početka policijskog časa u 9 uveče i ostali do njegovog okončanja u 6 ujutro.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril služio je glavnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, a vernicima je poručio da ne budu obeshrabreni time što ne mogu da prisustvuju službi.

“Mi hrišćani pravoslavne vere ne bi trebalo da očajavamo u ovim teškim okolnostima, a ponajmanje da paničimo", rekao je patrijarh Kiril.

Na Kipru, mnogi vernici su stajali na svojim terasama sa upaljenim svećama, dok je uskršnja liturgija služena u praznim crkvama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG