Linkovi

Veliki pad demokratije kod "Nacija u tranziciji"


Nevladina organizacija „Fridom haus“ tvrdi da su demokratski indeksi oslabili u 2016. godini u više od polovine od ukupno 29 zemalja Centralne i Istočne Evrope, Balkana i Evroazije obuhvaćenih u njenom istraživanju. Radi se o drugom najvećem padu u 22-godišnjoj istoriji izveštaja „Nacije u tranziciji“, a kao razlog Fridom haus navodi rastući populizam u regionu, u kojem lideri otvoreno napadaju liberalne demokratije.

Mađarska pod vladom premijera Viktora Orbana sada ima najniži demokratski rejting u Centralnoj Evropi, prema najnovijem izveštaju "Fridom hausa".

Nejt Šenkan iz te organizacije govorio je za Glas Amerike iz Njujorka.

“Kada govorimo o populizmu u Centralnoj Evropi, Orban je prvo ime. Stvorio je model za zemlje članice, čak i u Evropskoj uniji, da odbace demokratiju".

Kao u Mađarskoj, gde su u nedelju održane prodemokratski protesti, lider Poljske našao se na meti kritika "Fridom hausa", zbog napada na ustavni sud i podrivanja sistema podele vlasti u svojoj zemlji.

29 zemalja obuhvaćenih izveštajem "Fridom hausa"
29 zemalja obuhvaćenih izveštajem "Fridom hausa"

Rusija je rangirana blizu samog dna – iako se u izveštaju priznaje da u toj zemlji nastavlja da postoji veoma razvijeno građansko društvo, uprkos naporima da se ono uništi, zajedno sa nekim nezavisnim medijima.

Međutim, bivši zvaničnik Centralne banke Rusije Sergej Aleksašenko, sada saradnik Instituta Brukings, se ne slaže.

“Mogli bi da kažemo da postoji određena sloboda na internetu, ali... 80 odsto ruskog stanovništva informiše se preko televizije, a ne postoji nijedna TV stanica koju vlada ne kontroliše. Mogli bi da kažemo da ima nekih sloboda, naravno da ih ima… ali slobode informisanja nema, i ja lično mislim da je to vrlo pogrešna procena onoga što se dešava u Rusiji”.

U Evroaziji, istraživanje je vratilo Kirgistan u kategoriju konsolidovanih autoritarnih režima, u kojoj se ta zemlja nalazila do 2011. kada je imala kompetitivne parlamentarne izbore.

U izveštaju se navodi da je korupcija u Evroaziji opala u pet od 12 zemalja, ali je u Azerbejdžanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu dostigla nove negativne rekorde.

"U Belorusiji... ono što smo imali u 2016. bio je nastvak trenda iz 2015, gde je postojalo veoma malo, ali realno smanjenje striktne političke kontrole od strane Lukašenkovog režima", dodaje Šenkan.

I dok je istraživanje ukazalo na neko poboljšanje u Belorusiji, tamo je nedavno došlo do gušenja uličnih demonstracija, tokom kojih su stotine ljudi uhapšene, od kojih su neki odvučeni i prebijani od strane policije.

Fridom haus ističe da su Ukrajina, Rumunija i Kosovo svetle tačke u istraživanju, zbog ostvarivanja postepenih strukturalnih reformi.

XS
SM
MD
LG