Linkovi

Fridom haus: Sloboda interneta i dalje ugrožena


Freedom House - Internet
Freedom House - Internet

Sloboda izražavanja na internetu smanjena je i ograničena, šestu godinu za redom, na globalnom nivou, navodi se u najnovijem izveštaju “Soboda iterneta 2016.” Fridom Hausa. Američka nevladina organizacija, Fridom Haus, koja nadzire rad vlada širom sveta i zagovara demokratiju i ljudska prava, ustanovila je da vlade prate aktivnosti na društvenim medijima i da je elektronsko praćenje u porastu od juna prošle do juna ove godine. U protekle dve godine taj trend je od prikrivenog prerastao u otvorenu represiju koja uključuje čak i hapšenja.

U izveštaju se navodi da najveću slobodu izražavanja na internetu i zaštitu privatnosti, imaju korisnici u Estoniji, Islandu i Kanadi, dok su zemlje koje najviše krše slobode na iternetu i dalje Kina, Sirija, Iran, Etiopija, Uzbekistan i Kuba.

RIDOM HAUS

"Ono što Kina i Iran imaju zajedničko su nastojanja da kontrolišu protok informacija na internetu u svojim zemljama, i čini mi se da i Rusija ide u tom smeru, što je veoma zabrinjavajuće" rekao je Adrian Šabaz iz Fridom Hausa.

U Rusiji je nedavno izrečena prva maksimalna zatvorska kazna, predviđena Zakonom o antiekstremizmu za nenasilni politički govor, i uvela je čitav niz zakona koji ograničavju privatnost i slobodu izražavanja.

"Na osnovu zakona koji je usvojen 2015. sve kompanije koje prikupljaju bilo kakve informacije od ruskih građana moraju te podatke da skladište na serverima koji se fizički nalaze u Rusiji " kaže Adrian Šabaz uz napomenu da se to veoma negativno odražava kako na biznise u Rusiji tako I na privatnost prilikom korišćenja interneta u toj zemlji.

Fridom Haus navodi da ni situacija u Ukrajini nije ništa bolja.

"U Ukrajini smo, na primer, bili svedoci prvih hapšenja čak i zatvorskih kazni za korisnike koji su se, na krajnje nenasilan način, zalagali za neka politička pitanja. Kažnjeni su na osnovu zakona o ekstremizmu.”

Sjedinjene Države koje su veliki pobornik demokratije i slobode govora nalaze se na četvrtom mestu kada je reč o zaštiti privatnosti.

"To je zbog usvajanja američkog Zakona o slobodama, koji obuhvata neka ograničenja na prikupljanje podataka korisnika interneta. Ranijih godina u Sjedinjenim Državama je zabeležen pad pošto su procurele informacije o povećanom praćenju pretraživanja na iternetu koje vrši Agencije za Nacionalnu bezbednost - NSA. Ono što se dešava ove godine je veoma važno zato što je Kongres prvi put izglasao da se ograniče aktivnosti NSA-a " kaže Šabaz.

Fridom Haus izveštava da je od juna prošle godine, napredak u slobodi izražavanja na internetu zabeležen u svega desetak zemalja, dok je u polovini anketiranih zemalja zabeležen pad. Istraživanje je rađeno u 65 zemalja u kojima živi skoro 90 odsto korisnika interneta u svetu.

XS
SM
MD
LG