Linkovi

Policija istražuje pretnje članovima velike porote u Džordžiji


Barikade ispred sudnice u Altanti u Džordžiji uoči očekivanog podizanja optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, 14. avgusta 2023. (Foto: AFP/Christian MONTERROSA)
Barikade ispred sudnice u Altanti u Džordžiji uoči očekivanog podizanja optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, 14. avgusta 2023. (Foto: AFP/Christian MONTERROSA)

Predstavnici agencija za sprovođenje reda istražuju pretnje upućene članovima velike porote u Džordžiji, koja je podigla optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog mešanja u izbore.

Pretnje su se pojavile nakon što su na internetu objavljena imena i adrese članova porote.

"Naši istražitelji tesno sarađuju sa lokalnim, državnim i federalnim agencijama kako bi se ušlo u trag poreklu pretnji u okrugu Fulton i drugim mestima", saopštila je kancelarija šerifa okruga Fulton u četvrtak.

U tom okrugu se nalazi Atlanta, najveći grad u Džordžiji i ujedno državna prestonica.

Protiv Donalda Trampa je u ponedeljak uveče podignuta ukupno četvrta optužnica.

Velika porota u Džordžiji ga je, uz još 18 osoba, optužila za pokušaj da se ponište rezultati izbora 2020. godine, na kojima je Trampa pobedio demokrata Džo Bajden.

Ranije ovog meseca, nakon što je specijalni tužilac Džek Smit podigao optužnicu protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izborne rezultate, Tramp je na svojoj društvenoj mreži Istina napisao: "Ako krenete na mene, krenuću ja na vas!"

U optužnici na 98 stranica u Džordžiji, pominje se 19 optuženih, koji su ukupno optuženi za 41 krivično delo. Kao i u slučaju svih drugih istraga sa kojima se suočava, Tramp je optužnicu nazvao političkim "lovom na veštice."

TV mreže NBC Njuz i CNN objavile su da su se imena, fotografije, profili na društvenim mrežama i kućne adrese članova velike porote okruga Fulton pojavili na internetu, i da su pretnje porotnicima upućene posle podizanja optužnice.

"Veoma ozbiljno shvatamo to pitanje i u koordinaciji smo sa partnerskim agencijama kako bismo brzo odgovorili na svaku kredibilnu pretnju i garantovali bezbednost pojedinaca koji su obavili svoju građansku dužnost", navedeno je iz kancelarije lokalnog šerifa.

Optužnica u Džorždiji, koja je zavedena kao javni dokument, sadrži imena porotnika, ali ne i njihove adrese ili bilo koju drugu ličnu informaciju.

Ranije ovog meseca, podignuta je optužnica protiv Teksašanke koja je pretila federalnoj sutkinji nadležnoj za odvojeni slučaj protiv Trampa koji se vodiu Vašingtonu, gde je takođe optužen za pokušaje poništavanja rezultata izbora 2020.

XS
SM
MD
LG