Linkovi

Tramp i 18 optuženih dobili rok od deset dana da se pojave pred sudom u Džordžiji


Trump Georgia Election Investigation
Trump Georgia Election Investigation

Bivši predsednik Donald Tramp i još 18 osoba protiv kojeg je velika porota u saveznoj državi Džordžija podigla optužnicu zbog pokušaja da preokrenu Trampov izborni poraz u toj državi 2020. godine, imaju rok do 25. avgusta u podne da se dobrovoljno pojave pred sudom, saopštila je glavna tužiteljka iz Džordžije Feni Vilis. Ona je najavila da planira da se suđenje održi u roku od šest meseci, i da će se optuženima suditi istovremeno.

Tramp je u utorak, na svojoj društvenoj mreži Istina najavio da će narednog ponedeljka objaviti detalni izveštaj o, kako je rekao, "izbornoj krađi" u Džordžiji 2020. Od kako je izgubio izbore 2020, Tramp stalno iznosi lažne tvrdnje da je izbore obeležila masovna krađa glasova. Te navode su odbacili brojni sudovi, državne revizije kao i članovi njegove sopstvene administracije.

Optužnica koju je podigla velika porota u Džordžiji je četvrta krivična optužnica protiv 45. američkog predsednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020.

Optužnica koju su podigli tužioci koje predvodi Feni Vilis, izneta na skoro 100 stranica, tereti Trampa i njegove saradnike za krivična dela koja uključuju falsifikovanje i iznuđivanje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Među ostalim optuženima su Mark Medouz, bivši Trampov šef kabineta, i advokati Rudi Đulijani i Džon Istman. Svi oni su optuženi za reketiranje, za koje sledi kazna do 20 godina zatvora.

"Umesto da se pridržavaju pravnog procesa u Džordžiji za žalbu na izborne rezultate, optuženi su se upustili u kriminalni poduhvat iznuđivanja da bi poništili izborni rezultat u Džorždiji", kazala je tužiteljka Vilis na konferenciji za novinare u Atlanti u ponedeljak kasno uveče.

Glavna tužiteljka okruga Fulton, Feni Vilis, na konferenciji za novinare u Atlanti, 14. avgusta 2023. (Foto: AP/John Bazemore)
Glavna tužiteljka okruga Fulton, Feni Vilis, na konferenciji za novinare u Atlanti, 14. avgusta 2023. (Foto: AP/John Bazemore)

Trampovi advokati Dru Fajndling, Dženifer Litl i Marisa Goldberg saopštili su da im je drago što će moći da "detaljno razmotre optužnicu, koja je bez sumnje puna grešaka i neustavna kao što je bio i ceo proces".

Tramp je optužnicu nazvao "lovom na veštice" i optužio Vilis da pokušava da sabotira njegovu "povratničku predsedničku kandidaturu".

Najavljujući svoj izveštaj o izbornoj krađi, za koji tvrdi da će ga osloboditi krivice, Tramp je izjavio da tužioci u Džordžiji nikada nisu gonili "one koji su namestili izbore".

Rudi Đulijani, koji je upravo stekao popularnost u Americi korišćenjem zakona protiv reketiranja u borbi protiv njujorških mafijaša 1980-ih, rekao je da su tužioci u ovom slučaju "pravi kriminalci."

Advokati ostalih optuženih su ili odbili da komentarišu ili nisu odgovorili na upite agencije Rojters da prokomentarišu optužnicu.

Za razliku od federalnih sudova gde Trampa takođe očekuje suđenje, državni sudovi u Džordžiji dozvoljavaju prisustvo televizijskih kamera, što znači da bi javnost mogla da gleda spektakl bez presedana - živi prenos suđenja svom bivšem predsedniku, dok on punom parom vodi kampanju za povratak u Belu kuću.

Fotografija dela optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, 14. avgusta 2023. (Foto: AP/Jon Elswick)
Fotografija dela optužnice protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, 14. avgusta 2023. (Foto: AP/Jon Elswick)

Inače, sudski činovnik okruga Fulton u utorak je priznao da je na vebsajtu suda bio objavljen dokument o krivičnoj optužnici protiv bivšeg predsednika Tampa, kao što je agencija Rojters prenela u ponedeljak nakon što je videla dokument na sudskom, javnom vebsajtu.

Prema saopštenju činovnika, sistem je bio testiran pre nego što je velika porota glasala kasnije tokom dana o tome da li će podići optužnicu protiv Trampa. Sud je u ponedeljak saopštio da je jedan medij došao do "fiktivnog dokumenta". Međutim, u utorak je sudski činovnik saopštio: "Dok je možda izgledalo da se nešto zvanično dogodilo pošto je dokument sadržao broj slučaja i datum podnošenja, on nije bio potpisan i nije sadržao zvanični pečat sa imenom činovinka Aleksandera, zbog čega je dokument bio nezvaničan i samo predmet testiranja".

XS
SM
MD
LG