Linkovi

Kanađanka osuđena na zatvorsku kaznu, poslala Trampu pismo sa otrovom


Pismo sa otrovom presretnuto je pre nego što je stiglo do Bele kuće (FOTO: AP)
Pismo sa otrovom presretnuto je pre nego što je stiglo do Bele kuće (FOTO: AP)

Kanadska državljanka osuđena je na skoro 22 godine zatvora pošto je u Belu kuću poslala preteće pismo koje sadrži otrov ricin tadašnjem predsedniku Amerike Donaldu Trampu.

Paskal Ferije (56) priznala je krivicu policijskim zvaničnicima u Teksasu, gde je bila iza rešetaka 2019. nakon što je odbila da napusti jedan park pošto je zatvoren.

Paskal Ferije posle hapšenja u Teksasu 2019. (FOTO: Hidalgo County Sheriff's Office/REUTERS)
Paskal Ferije posle hapšenja u Teksasu 2019. (FOTO: Hidalgo County Sheriff's Office/REUTERS)

Njen branilac Judžin Om rekao je da Ferije nije ranije imala krivični dosije i da je "neuobičajeno inteligentna" francuska imigrantkinja koja je stekla diplomu inženjera i odgajila dvoje dece kao samohrani roditelj.

Ali u septembru 2020. godine, tužioci su rekli da je Ferije napravila ricin, potencijalno smrtonosni otrov dobijen preradom ricinusa.

Zatim ga je poslala Trampu sa pismom u kojem ga naziva „ružnim klovnom tiraninom“.

„Ako ovaj ne deluje, naći ću bolji recept za još jedan otrov, ili ću možda upotrebiti moj pištolj kada budem mogla da dođem. Uživajte! SLOBODAN POBUNJENIČKI DUH."

Njeno pismo, u kome takođe poručuje Trampu da „odustane od kandidature za ove izbore“, presretnuto je u objektu za sortiranje pošte u septembru 2020, pre nego što je stiglo u Belu kuću.

Ona je uhapšena dok je pokušavala da uđe preko graničnog prelaza u Bafalu u državi Njujork, noseći pištolj, nož i stotine komada municije, saopštile su vlasti.

Istražitelji su takođe pronašli osam sličnih pisama teksaškim zvaničnicima.

U kratkom obraćanju, Ferije je kazala sudiji da sebe smatra "miroljubivom i iskreno ljubaznom osobom", ali se ljuti zbog problema kao što su nepravda, zloupotreba moći i "glupa pravila".

Govorila je o osećanju kao da je učinila malo da podrži vrednosti u koje veruje dok je odgajala decu i smatra sebe „aktivistkinjom“ a ne „teroristom“.

„Želim da pronađem mirna sredstva za postizanje mojih ciljeva“, rekla je ona.

Sutkinja Dabni L. Fridrih izrekla je kaznu od 262 meseca navedenu u sporazumu o priznanju krivice sa tužiocima, koji obuhvata i zahtev da Ferije napusti zemlju kada bude puštena na slobodu i da bude pod nadzorom ako se ikada vrati u SAD.

Tužilac Majkl Fridman rekao je da je kazna "primereno oštra" i da šalje jasnu poruku.

„Apsolutno nema mesta za politički motivisano nasilje u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG