Linkovi

Tužiteljka iz Džordžije traži da se Trampu sudi u martu


Glavna tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis na konferenciji za novinare u Atlanti, Džordžiji (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)
Glavna tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis na konferenciji za novinare u Atlanti, Džordžiji (Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage)

Tužiteljka u Džordžiji koja je ove nedelje podigla optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa i još 18 osoba predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudska dokumenta.

To znači da bi suđenje počelo prije takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Glasaće se na ukupno 14 izbora širom zemlje, od Kalifornije i Teksasa do Masačusetsa i Mejna.

Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj nedelji septembra.

Velika porota je u ponedeljak podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih djela, u okviru plana da bivši predsjednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena na izborima 2020. godine.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gdje je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da ćuti o navodnoj aferi.

Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit, za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Smitov tim takođe traži da 2. januara počne suđenje po optužnici koja Trampa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

XS
SM
MD
LG