Linkovi

Teksašanka optužena da je prijetila sutkinji u slučaju protiv Trampa


Sutkinja Tanja Čatkan (Foto: HANDOUT / United States District Court for the District of Columbia / AFP)
Sutkinja Tanja Čatkan (Foto: HANDOUT / United States District Court for the District of Columbia / AFP)

U Teksasu je uhapšena žena koja je optužena da je prijetila federalnoj sutkinji u krivičnom slučaju protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Vašingtonu, kao i jednoj članici Kongresa.

Ebigejl Džo Šraj iz Alvina, u Teksasu, zvala je 5. avgusta federalni sud u američkoj prijestonici i ostavila prijeteće poruke i vrijeđala sutkinju Tanju Čatkan po rasnoj osnovi, pokazuju sudska dokumenta. Prema krivičnoj prijavi, istražitelji su pronašli njen broj telefona, a i sama optužena je kasnije priznala da je prijetila.

Tokom telefonskog poziva, Šraj je sudiji - zaduženoj za slučaj izborne zavjere koji je pokrenut protiv Trampa - rekla: "Pratimo te i želimo da te ubijemo", navodi se u dokumentima.

Tužioci navode da je Šraj takođe upozorila: "Ako Tramp ne bude izabran 2024. godine, dolazimo da te ubijemo".

Šraj je takođe prijetila da će ubiti demokratsku članicu Predstavničkog doma iz Teksasa Šilu Džekson Li, koja se kandidovala za gradonačelnicu Hjustona. Sudija je ranije ove nedelje naložio pritvor za Šraj.

Tramp je javno napadao Čatkan, koju je na položaj sudije imenovao bivši predsjednik Barak Obama, nazivajući je "veoma stranački ostrašćenom" i "veoma pristrasnom i nepoštenom", zbog njenih ranijih komentara tokom izricanja kazne jednom od optuženih za napad na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Čatkan je na pretresu prošle nedelje izdala nalog kojim se ograničava koje dokaze sa suđenja bivši predsjednik i njegov pravni tim mogu da iznose u javnosti. Upozorila je Trampove advokate da bi trebalo da ga brane u sudnici, a "ne na internetu".

XS
SM
MD
LG