Linkovi

Vatikan ne da blagoslov istopolnim brakovima


Vernici na trgu svetog Petra za vreme papine podnevne molitve u Vatikanu, u nedelju 14. marta, 2021.
Vernici na trgu svetog Petra za vreme papine podnevne molitve u Vatikanu, u nedelju 14. marta, 2021.

Vatikan je u ponedeljak objavio da Katolička crkva ne može da blagosilja istopolne brakove jer Bog "ne može da blagoslovi greh".

Kongregacija za doktrinu vere Vatikana objavila je formalni odgovor na pitanje da li katolički sveštenici mogu da blagosiljaju gej brakove.

Odgovor, u objašnjenju na dve strane objavljenom na sedam jezika, a koji je odobrio papa Franja, bio je "negativan". U dekretu se pravi razlika između politike crkve da prihvata i blagosilja homoseksualne osobe, i odnosa prema njihovim brakovima.

Vatikan smatra da gej osobe moraju da se tretiraju sa dostojanstvom i poštovanjem ali da je gej seks "suštinski poremećen." Katoličko učenje je da je brak muškarca i žene deo Božjeg plana i da je cilj braka - stvaranje novog života.

Pošto gej brakovi nisu deo tog plana, crkva ne može da im daje blagoslov, navodi se u dokumentu.

“Prisustvo pozitivnih elemenata u takvim vezama, koji sami po sebi treba da se budu cenjeni i vrednovani, ne može da opravda te brakove i da ih učini legitimnim objektima crkvenog blagoslova, pošto ti pozitivni elementi leže u kontekstu zajednice koja nije uređena po planu našeg Tvorca", navodi se u dekretu.

Bog "ne blagosilja i ne može da blagosilja greh. On blagosilja grešnog čoveka, kako bi taj prepoznao da je deo Božjeg plana ljubavi i dozvolio Bogu da ga promeni", piše u dokumentu.

Papa Franja je podržao pružanje pravnih zaštita gej parova u istopolnim brakovima, ali se to odnosi na građansku sferu, a ne samu crkvu. Komentare je izneo u intervjuu meksičkoj TV stanici Televisa 2019, koje je Vatikan izostavio u montaži, ali su se pojavili u dokumentarnom filmu prošle godine.

XS
SM
MD
LG