Linkovi

Demokrate u Kongresu pokreću nove istrage o Trampu


Predsedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Džerold Nedler (arhiva)
Predsedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Džerold Nedler (arhiva)

Vodeći članovi Kongresa iz Demokratske stranke najavili su u nedelju da će intenzivirati istrage predsednika Donalda Trampa i njegovih mogućih veza sa Rusijom tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džerold Nedler rekao je televiziji "ABC" da će odbor u ponedeljak zatražiti dokumenta od 60 osoba "da bi počeo istrage i američkom narodu predstavio slučaj ometanja pravde, korupcije i zloupotrebe položaja".

Nedler je rekao da će zahtevi biti upućeni zvaničnicima Bele kuće i Sekretarijata za pravosuđe, Trampovom najstarijem sinu Donaldu Trampu mlađem i Alenu Vajselbergu, finansijskom direktoru Trampove organizacije, predsednikove globalne poslovne imperije.

Nedler je istakao da veruje da je predsednik ometao sprovođenje pravde tokom dve godine predsedničkog mandata i da je njegov bivši advokat Majkl Koen javno svedočio u Kongresu prošle nedelje da je Tramp direktno bio umešan u niz krivičnih dela, i tokom predizborne kampanje i za vreme obavljanja položaja predsednika.

Bivši Trampov advokat Majkl Koen svedoči u Kongresu
Bivši Trampov advokat Majkl Koen svedoči u Kongresu

"Još nemamo činjenice, ali ćemo započeti odgovarajuće istrage", rekao je predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

Koen, koji je Trampa nazvao rasistom i prevarantom, na pretresu pred Odborom za nadzor u Predstavničkom domu pokazao je dva čeka od po 35 hiljada dolara - jedan koji je potpisao Tramp, a drugi njegov sin i Vejselberg - kojima mu je delimično vraćen novac koji je pre izbora 2016. godine isplatio porno zvezdi Stormi Danijels da u javnosti ne govori o navodnoj aferi sa Trampom.

Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obaveštajne poslove Mark Vorner rekao je da se posle Koenovog svedočenja moraju dublje istražiti navodi o tome da je Tramp tokom predsedničke kampanje pregovarao o izgradnji višespratnice u Moskvi, iako je tvrdio da nema poslovne interese u Rusiji.

Koen je osuđen na tri godine zatvora nakon što je, između ostalog, priznao da je lagao Kongresu da su se Trampovi poslovni poduhvati u Rusiji okončali pre početka predsedničke kampanje. Međutim, kasnije je priznao da su nastavljeni više meseci posle toga.

Vorner je rekao da će odluku o tome da li je Tramp sarađivao sa Rusijom, da bi pobedio na izborima, doneti posle dodatne istrage.Međutim, poručio je da su tvrdnje da nema dokaza za to "netačne".

U međuvremenu, Džerold Nedler rekao je da još nije doneta odluka o tome da li će biti pokrenut proces opoziva predsednika Trampa. Njegov i drugi odbori u Kongresu čekaju objavljivanje izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera koji gotovo dve godine vodi istragu o mogućim vezama Trampove kampanje sa Rusijom i da li je Tramp ometao pravdu pokušajima da spreči istragu.

XS
SM
MD
LG