Linkovi

Varčelji blokiran, Mađarska predlaže novog komesara za proširenje


Mađarski ministar pravde Laslo Tročanji bio je prvi izbor predsednika Viktora Orbana da postane novi evropski komesar za proširenje.

Mađarska će predložiti diplomatu Olivera Varheljija za novog komesara za proširenje EU, nakon što je evropski parlament blokirao Lasla Tročanjija, prvog kandidata koga je izabrao premijer VIktor Orban, izjavio je za agenciju Rojters jedan zvaničnik Evropske unije.

Vahrelji će, tako, zameniti bivšeg ministra pravde Mađarske, Lasla Tročanjija, čiju je kandidaturu ranije danas odbacio Odbor za pravne poslove Evropskog parlamenta, zbog konflikta interesa. Iz istog razloga blokirana je Rovana Plumb, rumunska kandidatkinja za komesarku za transport. Rumunija je odlučila da predloži drugog kandidata za tu poziciju, saopštila je premijerka Viorica Dančila.

Zbog spremnosti Rumunije i Mađarske da predlože nove kandidate, nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pošteđena dileme da li da pokuša da "progura" dvoje kandidata uprkos primedbama parlamenta ili uđe u sukob sa dvema vladama, prenosi Rojters.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na konferenciji za novinare u Briselu, 10. septembra 2019.
Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen na konferenciji za novinare u Briselu, 10. septembra 2019.

Slovak Maroš Šefkovič, koji bi u novoj Evropskoj komisiji trebalo da bude potpredsjednik za medjuinstitucionalne odnose, otvorio je u ponedeljak proces saslušanja kandidata za komesare novog saziva Komisije. Dnevno će se pred parlamentarcma naći po tri kandidata koji će morati da usmeno i pismeno odgovore na brojna pitanja, na osnovu čega će se glasati o tome hoće li i postati evropski komesari.

Zašto su odbijeni Tročanji i Plumb?

Prije ovoga, prošle sedmice je Komitet za pravne poslove analizirao sve kandidate i odlučio - proces izbora ne mogu da nastave kandidati iz Rumunije i Madjarske, Rovana Plumb, kandidatkinja za komesarku za transport i Laslo Tročanji, kandidat za komesara za proširenje.

Iako je odluka Komiteta donijeta iza zatvorenih vrata i bez javnog obrazloženja, ipak su do javnosti došli razlozi – rumunska kandidatkinja je odbijena jer je nejasan izvor novca koji je, obavljajući visoku funkciju, dobila od jedne turističke organizacije, dok je madjarski kandidat za komesara za proširenje odbijen zbog jasnih veza sa Rusijom - i kao ministar pravde Madjarske je zadržao poslovne veze sa advokatskom firrmom čiji je osnivač,
firmom koja u Madjarskoj zastupa ruske poslovne interese. Rusiji je, umjesto Americi, kako mu je traženo iz Vašingtona, predao dvojicu ruskih trgovaca oružjem protiv kojih je bila provedena zajednička madjarsko-američka istraga. Tročanjijev potez je pravdan pozivanjem na zakon i medjunarodne sporazume..

Tročanji nije dobio priliku da se u utorak obrati članovima Evropsog parlamenta. Mađarska prvobitno nije htela da odustane od svog kandidata a iz kabineta mađarskog premijera rečeno da je stav EP ”lov na vještice”…

Rumunka Rovana Plumb ocenila je da je njeno odbijanje politički motivisano i da će se žaliti šefovima Evropske komisije i parlamenta zbog načina na koji je pristupano njenom slučaju.

Nije jasna ni sudbina naziva novog komesarijata i misije "Zaštita evropskog načina života”, povjerene sadašnjem šefu portparola Komisije, Margaritisu Šinasu. Praktično, zaštita evropskog načina života bi se svela na zaustavljanje migranata, što su pozdravili desničari širom Evrope a oštro osudili evropski parlamentarci… i ne samo oni. Budućoj predsjednici Komisije je nedavno u Parlamentu skrenuta pažnja na to, te se sada očekuje i njena reakcija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG