Linkovi

Brisel: O čelnicima EU, drugi pokušaj


Pojedini novinari dremaju, drugi rade - tokom maratonskog samita EU tokom koga bi trebalo da budu izabrani novi čelnici EU (Foto: REUTERS/YVES HERMAN)

Lideri Evropske unije (EU) pokušaće u utorak da se usaglase o tome ko će obavljati najvažnije funkcije u Uniji. Kako javlja Asošijeted pres, razgovori su u ponedeljak prekinuti zbog dubokih podela o tome ko bi trebalo da vodi evropske institucije u narednih pet godina.

Nakon čitave noći tet a tet, trilateralnih razgovora i grupnih rasprava - uključujući i razgovore tokom doručka, Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, proglasio je pauzu i nastavak razgovora zakazao za utorak u 11 časova po srednjeevropskom vremenu.

Emanuel Makron, francuski predsednik, ocenio je da se radi o neuspehu, rekavši da samit u svet šalje sliku neozbiljne Evrope.

Kako je rekao - taj neuspeh trebalo bi da dovede do dubokih promena u funkcionisanju Evropske unije.

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta i Jurij Ratas, premijer Estonije
Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta i Jurij Ratas, premijer Estonije

Neuspeh dvadeset osam lidera EU da se dogovore o nosiocima funkcija ukazuje na promene u Evropi nakon majskih izbora za Evropski parlament. Umesto da funkcionisanje instutucija učine efikasnijim – deluje da je stanje još složenije nego pre izbora.

"To će se nastaviti", rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte novinarima nakon što je samit prekinut.

"Komplikovano je”, ocenio je Konte posle više od 17 sati razgovora i susreta na marginama. Istovremeno, nije bilo zakazanih konferencija za medije na kojima bi se moglo postaviti pitanje zašto je samit propao.

Cilj susreta u Briselu bio je izbor najmanje tri od pet nosioca funkcija u institucijama EU.

Pauza jednog od novinara tokom sedamnaestosatnog samita EU
Pauza jednog od novinara tokom sedamnaestosatnog samita EU

Najznačajnija funkcija od svih je mesto predsednika Evropske komisije, na kojoj se trenutno nalazi, Žan Klod Junker, odmah tu je i funkcija predsednika Evropskog saveta koju obavlja Donald Tusk. Čelnike čekaju i mesta predsednika Evropskog parlamenta, kaoi i visokog predstavnika sa spoljnju i bezbednosnu politiku – funkcije koju je obavljala Federika Mogerini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG