Linkovi

Komesar Han u Beogradu sledeće nedelje o reformama i regionu


Evropski komesar za proširenje Johanes Han u u jednoj od poseta regionu, Foto: video grab
Evropski komesar za proširenje Johanes Han u u jednoj od poseta regionu, Foto: video grab

Johanes Han, kojeg je danas Austrija i zvanično imenovala za novog komesara iz te zemlje u budućoj Evropskoj komisiji, boraviće 25 i 26. jula u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformskom procesu i regionu, javljaju beogradski mediji.

Komesar je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i sa da sa većom odlućnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom uparvljanjanju.

Han, koji je obavljao funkciju evropskog komesara za pristupne pregovore, već se angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarčki sto.

"To nije lak zadatak i potrebno je dosta političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Treba znati koje su pozitivne posledice, a pozitivne posledice mogu biti evropska perspektiva", izjavio je Han za Tanjug.

U Evropskoj komisiji dodaju da će komesar Johanes Han u posetu Beogradu doći direktno iz Skoplja gde će se sastati sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Han, Evropski komesar za pristupne pregovore kojeg je danas Austrija i zvanično imenovala za novog komesara iz te zemlje u budućoj Evropskoj komisiji, želeo bi, kaže, ponovo da ima neku spoljnopolitičku agendu u EU.

Nakon što su vlada i parlament jednoglasno doneli odluku o njegovom imenovanju, Han je kazao da bi rado želeo da nastavi sa bavljenjem ovom agendom, ali da trenutno niko ne zna ko će dobiti koji resor.

XS
SM
MD
LG