Linkovi

Komesar Han u Beogradu sledeće nedelje o reformama i regionu


Evropski komesar za proširenje Johanes Han u u jednoj od poseta regionu, Foto: video grab

Johanes Han, kojeg je danas Austrija i zvanično imenovala za novog komesara iz te zemlje u budućoj Evropskoj komisiji, boraviće 25 i 26. jula u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformskom procesu i regionu, javljaju beogradski mediji.

Komesar je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i sa da sa većom odlućnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom uparvljanjanju.

Han, koji je obavljao funkciju evropskog komesara za pristupne pregovore, već se angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarčki sto.

"To nije lak zadatak i potrebno je dosta političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Treba znati koje su pozitivne posledice, a pozitivne posledice mogu biti evropska perspektiva", izjavio je Han za Tanjug.

U Evropskoj komisiji dodaju da će komesar Johanes Han u posetu Beogradu doći direktno iz Skoplja gde će se sastati sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Han, Evropski komesar za pristupne pregovore kojeg je danas Austrija i zvanično imenovala za novog komesara iz te zemlje u budućoj Evropskoj komisiji, želeo bi, kaže, ponovo da ima neku spoljnopolitičku agendu u EU.

Nakon što su vlada i parlament jednoglasno doneli odluku o njegovom imenovanju, Han je kazao da bi rado želeo da nastavi sa bavljenjem ovom agendom, ali da trenutno niko ne zna ko će dobiti koji resor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG