Linkovi

Makedonski premijer zatražio raspisivanje vanrednih izbora zbog EU


Arhiva - Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zoran Zaev, predsednik Vlade Severne Makedonije, zatražio je u subotu raspisivanje vanrednih izbora jer zemlja neočekivano nije dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU.

"Predlažem brzu organizaciju izbora na kojima bi vi, građani, odlučili kojim putem ćemo krenuti", rekao je Zaev u televizijskom obraćanju naciji. Pristupanje EU centralna je tema politike njegove vlade.

"S obzirom na to da svaki političar mora biti odgovoran i iskren, preuzimam na sebe razočaranje svog naroda, stojim pred vama i kažem vam da evropski san makedonskog naroda neće biti uništen", rekao je Zaev, prenosi Nova Makedonija.

On je istakao da je sada odluka o budućnosti države na građanima, koji moraju da kažu kakav je njihov stav, zbog čega je neophodno odmah raspisati prevremene izbore.

"Evropska unija nije ispunila ono što je obećala. Mi smo izvršili sve svoje obaveze, sproveli reforme i rešili sporove sa susedima. Činjenica da EU nije uspela da donese odluku o otvaranju pregovora je njena istorijska greška, a to su potvrdili i gotovo svi čelnici EU", rekao je Zaev.

Makedonski premijer je zahvalio brojnim evropskim liderima koji su se zalagali da Severna Makedonija dobije datum za početak pregovra.

"Činjenica je da smo žrtva istorijske greške EU i to izaziva ogorčenje u svima nama. Razočaran sam i ljut i znam da se i ljudi osećaju tako. Za mene je ovo loš i nepošten čin Unije, ali to je rezultat njihovih nerešenih unutrašnjih problema na koje nismo mogli da utičemo", kazao je Zaev.

Članice EU juče nisu postigle dogovor o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom usled protivljenja više zemalja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG