Linkovi

Pentagon dodelio Majkrosoftu veliki ugovor, poražen Amazon


Pentagon je dodelio kompaniji Majkrosoft ugovor u domenu čuvanja podataka vredan 10 milijardi dolara, iako je Amazon bio favorit na početku procesa. Amazonovu ponudu kritikovali su predsednik Tramp i poslovni rivali.

Tehnološki giganti Majkrosoft, Amazon, Orakl i IBM nadmetali su se na tenderu za veliki projekat nazvan Zajednički poduhvat odbrambene infrastrukture - JEDI. Projekat je privukao više pažnje nego što je uobičajeno, zbog spekulacija u ranoj fazi procesa da će Amazon jedini dobiti ugovor. Kompanije Orakl i IBM su dale sopstvene ponude a prošle godine i formalno uložile žalbu na ceo tender. Orakl je kasnije osporio proces na federalnom sudu ali je izgubio parnicu.

Tramp se u julu umešao u kontroverzu, navodeći da će njegova administracija "veoma pažljivo" razmotriti proces, pošto je čuo žalbe. Predsednik često pokazuje netrpeljivost prema kompaniji Amazon i njenom osnivaču Džefu Bezosu, koji je i vlasnik Vašington Posta.

Sekretar za odbranu Mark Esper izuzeo se iz kontroverznog procesa dodele ugovora ranije ove nedelje, zbog konflikta interesa budući da njegov sin radi za jednu od kompanija koje su prvobitno dale svoje ponude na tenderu.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper
Američki sekretar za odbranu Mark Esper

Sistem JEDI će pohranjivati i obrađivati ogromne količine poverljivih podataka, što će omogućiti američkoj vojsci da koristi veštačku inteligenciju da ubrza svoje ratno planiranje i borbene kapacitete.

Dokument o strategiji čuvanja podataka, koji je Pentagon objavio prošle godine, zatražio je da se vladini "zastareli i nepovezani sistemi čuvanja izolovanih informacija bez konteksta" zamene komercijalnim "klaud" uslugama, koje će, kako je navedeno, biti ključ za tehnološku prednost američke vojske.

Pentagon je objavio da je proces bio pošten i u skladu sa svim smernicama, a da je u protekle dve godine dodelio više od 11 milijardi dolara u 10 odvojenih projekata za čuvanje podataka u "oblaku" i da dodeljivanje ugovora za JEDI označava nastavak strategije korišćenja višestrukih servisa i prostora za čuvanje podataka.

Dobijanje ugovora je velika pobeda za Majkrosoftov servis klaud usluga "Azure", koji je dugo kaskao za Amazinovim veb uslugama. Amazon je u petak saopštio da je iznenađen odlukom. "Amazonove veb usluge (AWS) su lider u domenu klauda a detaljna procena zasnovana čisto na komparativnim ponudima očigledno bi vodila ka drugačijem zaključku", saopštio je portparol Amazona, Dru Herdener.

Kompanija Amazon važila je za favorita u takmičenju za veliki ugovor Pentagona.
Kompanija Amazon važila je za favorita u takmičenju za veliki ugovor Pentagona.

Prema izveštaju iz jula, Amazon drži oko 48% tržišta za čuvanje podataka u klaudu, a Majkrosoft je na drugom mestu sa oko 16%. Tokom prošle godine, Majkrosoft se pozicionirao kao prijatelj američke vojske. Predsednik Bred Smit prošle jeseni napisao je da Majkrosoft odavno snabdeva vojsku tehnologijom i da će nastaviti da to radi uprkos protivljenju nekih zaposlenih.

Orakl i IBM su bili eliminisani ranije u procesu, posle čega su u borbi za ugovor ostali samo Majkrosoft i Amazon. Gugl je prošle godine odlučio da se ne takmiči na tom tenderu, navodeći da bi taj ugovor bio u suprotnosti sa etičkim principima kompanije koji se odnose na veštačku inteligenciju. Zaposleni u Guglu su posebno glasni protivnici ugovora njihove kompanije sa vladom.

Majkrosoft, Amazon, Gugl i druge tehnološke gigante kritikuju sami zaposleni, koji su protiv poslovanja sa američkom vladom, posebno u projektima koji se odnose na vojsku i imigraciju.

XS
SM
MD
LG