Linkovi

Tramp optužio Gugl da "namešta" rezultate protiv njega


Predsednik Donald Tramp optužio je u utorak Gugl da krije "fer izveštaje" medija o njemu i najavio da će se pozabaviti tom situacijom, ali nije pružio nikakve dokaze niti detalje o mogućoj akciji protiv internet giganta.

Međutim, kompanija je demantovala da ima političke pristrasnosti u njenom pretraživaču.

Reč je o najnovijem Trampovom napadu na veliku tehnološku kompaniju, posle serije tvitova u kojima je optužio Amazon da nanosi štetu malim preduzećima i da profitira od povoljnog ugovora sa Poštanskom službom.

Predsednik je na Tviteru ustvrdio da pretraga "vesti o Trampu" na Guglu pokazuje samo, kako je naveo, izveštaje lažnih medija.

Uz ocenu da je sve namešteno, Tramp je optužio Gugl za "opasnu akciju" koja promoviše glavne medije kao što je CNN, a potiskuje konzervativne političke stavove.

Gugl je u saopštenju naveo da se njegov pretraživač "ne koristi za političku agendu i da rezultati nisu namešteni da budu pristrasni u pogledu bilo koje političke ideologije".

"Konstanstno poboljšavamo pretraživač i nikada ne rangiramo rezultate da bi uticali na političko mišljenje. Cilj pretrage je da se daju najrelevantniji odgovori za nekoliko sekundi", saopštila je kompanija.

Trampov ekonomski savetnik Leri Kadlou je posle predsednikovih tvitova rekao da Bela kuća "razmatra" Gugl, ali nije pružio više detalja.

Iako je tačna nauka iza Guglove pretrage na internetu tajna, osnovni principi su poznati - rezultati se generišu na osnovu niza faktora koji se mere algoritmima kompanije. Među njima su utvrđivanje relevantnosti vebsajta, brojanjem linkova za stranicu, kao i istorija pretraživanja određenog korisnika.

XS
SM
MD
LG