Linkovi

Regulatori dozvolili buster doze Fajzera i Moderne za sve odrasle Amerikance


ARHIVA - Zdravstveni radnik priprema Fajzerovu vakcinu u klinici u Redingu u Pensilvaniji, 14. septembra 2021.
ARHIVA - Zdravstveni radnik priprema Fajzerovu vakcinu u klinici u Redingu u Pensilvaniji, 14. septembra 2021.

Američka Uprava za hranu i lekove u petak je dozvolila treću, "buster" dozu vakcine protiv kovida 19 za sve Amerikance starije od 18 godina, šest meseci nakon što su primili drugu dozu vakcina kompanija Fajzer i Moderna. Istu odluku, nešto kasnije, su doneli i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dodatna doza je već ranije dozvoljena za one koji su primili Džonson i Džonson vakcinu.

Milioni Amerikanci će zahvaljujući toj odluci dobiti dodatnu zaštitu od kovida. Cilj poteza je takođe da se efikasnije suzbija delta varijanta koronavirusa, koja je proteklih meseci dovodila do pojave infekcije i kod vakcinisanih, koji zatim mogu da prenesu virus drugima.

Oko 31 milion vakcinisanih Amerikaanca je već primilo bustere koji su dozvoljeni za nekoliko kategorija građana. Uz to, najmanje 10 država već je proširilo svoje programe za podelu dodatnih doza vakcina zbog novog povećanja broja slučajeva kovida 19, i pre dozvole FDA.

Posle oko dva meseca smanjenog broja infekcija, u SAD je u protekle dve nedelje registrovan dnevni porast slučajeva, što se objašnjava širenjem zarazne delta varijante kao i dolaskom zime, zbog čega ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorijama. Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je ove nedelje da busteri mogu da pomognu u suzbijanju širenja bolesti.

Na sastanku tima Bele kuće za borbu protiv kovida 19, direktorka CDC Rošel Valenski je ranije u petak saopštila je da će agencija brzo razmotriti podatke o bezbednosti, i izneti preporuke čim FDA donese svoju odluku.

Valenski kaže da je CDC prikupio dokaze koji pokazuju da su busteri delotvorni. Kroz svoju Mrežu za nacionalnu zdravstvenu bezbednost, agencija je proučavala nove podatke o slučajevima kovida 19 u ustanovama za dugotrajnu negu starijih i bolesnih osoba. Kada su slučajevi kovida 19 upoređeni između onih koji su primili dve doze, i onih koji su dobili i treću, buster doza, stopa zaraze je bila značajno niža među onima koji su dobili buster.

Posle dozvole Centara za kontrolu bolesti, busteri će postati dostupni već u subotu.

U izveštaju su korišćeni i podaci agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG