Linkovi

SAD se spremaju za veliki sajber napad Kine


Direktor FBI Kristofer Rej svedoči pred odborom Predstavničkog doma na pretresu o Kinin, 31. januara 2024.
Direktor FBI Kristofer Rej svedoči pred odborom Predstavničkog doma na pretresu o Kinin, 31. januara 2024.

Vojske hakera povezanih sa kineskom vladom neumorno "duboko prodiru" u kompjuterske sisteme pomoću kojih Amerika upravlja svojom ključnom infrastrukturom, što predstavlja hitnu pretnju koja se ne može ignorisati, upozorili su najviši američki zvaničnici.

Predstavnici FBI-ja, Agencije za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA) i sajber komande američke vojske, svedočili su u sredu u Kongresu, pozivajući zemlju da reaguje dok još nije prekasno.

“Rizik koji preti svakom Amerikancu zahteva našu hitnu pažnju", kazao je direktor FBI Kristofer Rej odboru za Komunističku partiju Kine u Predstavničkom domu Kongresa, i naglasio da bi nedužni civili mogli da budu ugroženi zbog postupaka Pekinga.

“Oni se ne fokusiraju samo na političke i vojne mete", izjavio je Rej. "Kineski hakeri se pozicioniraju u odnosu na američku infrastrukturu, spremajući se da izazovu haos i nanesu stvarnu štetu američkim građanima i zajednicama, ako i kada Kina odluči da je došlo vreme za napad."

Direktorka Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture Džen Isterli je bila podjednako direktna u svojoj proceni pretnje koja potiče iz Pekinga.

“U pitanju je scenario - sve, svuda, u isto vreme", rekla je.

“Pad telekomunikacija, tako da ljudi ne mogu da koriste mobilne telefone, razboljevanje od zagađene vode, iskakanje vozova iz šina, kvar sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja."

Džen Isterli, direktorka Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture svedoči pred odborom Predstavničkog doma za Kinu, 31. januara 2024. u Vašingtonu.
Džen Isterli, direktorka Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture svedoči pred odborom Predstavničkog doma za Kinu, 31. januara 2024. u Vašingtonu.

Cilj Kine, dodala je Isterli, bio bi da "izazove društvenu paniku i haos, i spreči nas da primenimo vojnu silu", posebno u slučaju sukoba oko Tajvana.

Kineska ambasada u Vašingtonu još nije odgovorila na zahtev Glasa Amerike da prokomentariše ocene iznete na pretresu.

Da bi naglasio koliko je pretnja ozbiljna, američki Sekretarijat za pravosuđe u sredu je objavio da je preduzeo korake da spreči organizaciju povezanu sa Kinom da preotme kompjuterske rutere koji se koriste u kućama i malim firmama širom SAD, kako bi stekao pristup ključnoj infrastrukturi.

Američki zvaničnici krive grupu poznatu pod imenom Volt Tajfun, koja je privukla međunarodnu pažnju u maju 2023. kada je tehnološki gigant Majkrosoft otkrio pokušaj iste grupe hakera da se infiltriraju i poremete komunikacionu infrastrukturu u Guamu, gde se nalaze ključni američki vojni objekti.

Planovi koje je Amerika nedavno poremetila, kažu zvaničnici, bili su podjednako zabrinjavajući.

"Zlonamerni softveri Volt Tajfuna su omogućili Kini da između ostalog prikrije pripreme za osmatranje i zloupotrebu mreža u odnosu na ključnu američku infrastrukturu", upozorio je Rej. "Drugim rečima, omogućili su Kini da prikrije korake koje preduzima da uništi ili degradira ključnu civilnu infrastrukturu zahvaljujući kojoj smo bezbedni, i prosperitetni."

Na pretresu u sredu, drugi visoki zvaničnici rekli su članovima Kongresa da su hakeri povezani sa Kinom već pronašli način da uđu u kompjuterske sisteme kojima se upravlja sektorima energetike, vode, saobraćaja i avijacije.

"Olakšali smo im posao", rekla je Isterli iz CISA. "Istina je da su kineski sajber protagonisti iskoristili veoma bazične nedostatke u našoj tehnologiji".

Isterli je dodala da SAD moraju da učinu više da usvoje pristup "smišljene bezbednosti", da bi osigurale da dizajneri softvera i hardvera sprovode rigoroznije testove kako bi eliminisali sve ranjivosti pre nego što njihovi proizvodi izađu na tržište.

Zakonodavci su takođe izrazili zabrinutost.

“Ovo je ravno bacanju bombi na američke mostove, vodovode i elektrane", ocenio je predsedavajući odbora, republikanac Majk Galager.

“Ti postupci ne donose nikakvu ekonomsku dobit. Tu nije reč čisto o prikupljanju obaveštajnih podataka. Jedini cilj je da se uništi američka infrastruktura." dodao je.

Odlazeći komandant američke sajber komande rekao je članovima odbora da se ipak odgovara na pretnju kineskih hakera, iako postoje zabrinutosti.

“Spremni smo da odgovorimo na zlonamerne aktivnosti Kine kod kuće i u inostranstvu", poručio je general Pol Nakasoun. Dodao je da to posebno važi za predstojeće predsedničke izbore u SAD.

Pol Nakasoun, šef američke Sajber komande, svedoči u Vašingtonu 31. januara 2024. (Foto: (AP Photo/Mariam Zuhaib)
Pol Nakasoun, šef američke Sajber komande, svedoči u Vašingtonu 31. januara 2024. (Foto: (AP Photo/Mariam Zuhaib)

"Uveren sam da ćemo moći da obezbedimo sigurne izbore", izjavio je.

"Amerikanci mogu da imaju poverenja u naš izborni sistem i našu demokratiju", dodao je Kristofer Rej, šef FBI, iako je upozorio da pretnje od strane Kine, i drugih, rastu.

Takođe je izrazio skeptičnost u pogledu izveštaja da su kineski vladini zvaničnici obećali SAD da se neće mešati u izbore.

"Kina je obećavala puno stvari tokom godina, verovaću kada vidim da se to ostvaruje", dodao je.

Članove Kongresa posebno brine jedna opcija za mešanje u izbore - društvena mreža TikTok.

“Ako Komunistička partija Kine poželi da promeni TikTok fidove u prilog jednog ili drugog kandidata na predstojećim izborima, da li bi to mogli da urade?", pitao je demokratski kongresmen Set Molton.

"Koliko je meni poznato, kineski zakon im to ne zabranjuje", odgovorio je Rej. Međutim, na pitanje da li SAD treba da zabrane TikTok, rekao je da je to pitanje van njegove nadležnosti.

XS
SM
MD
LG