Linkovi

Ukrajina i SAD: Rusija razvija i usavršava taktike sajber napada


Arhiva - Čovek za tastaturom u ilustraciji od 28. februara 2013.
Arhiva - Čovek za tastaturom u ilustraciji od 28. februara 2013.

Ruske sajber operacije možda nisu uspele da zadaju veliki udarac kog su se mnogi zapadni zvaničnici plašili posle početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022, ali ukrajinski zvaničnici upozoravaju da Kremlj nije prestao sa pokušajima.

Umesto toga, ukrajinska kontraobaveštajna agencija upozorava da Rusija nastavlja da usavršava svoju taktiku dok radi na daljem uvođenju sajber operacija u svoju doktrinu ratovanja.

"Mnogo smo otporniji", rekao je Ilija Vitjuk, šef odeljenja za sajber bezbednost Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), u četvrtak na sajber samitu u Vašingtonu. "Ali problem je u tome što naš pandan, Rusija, naš neprijatelj, takođe stalno evoluira i traži nove načine [za napad]".

Vitjuk je upozorio da Moskva nastavlja da pokreće između 10 i 15 ozbiljnih sajber napada dnevno, od kojih mnogi pokazuju znake da su pokrenuti u koordinaciji sa raketnim udarima i drugim tradicionalnim vojnim potezima.

"Ovo nisu neki genijalni mladići u potrazi za lakim novcem", rekao je Vitiuk. "To su ljudi koji svakodnevno rade i imaju naređenja svoje vojne komande da unište Ukrajinu".

Vitjuk je rekao da je Rusija pokrenula 3.000 sajber napada na Ukrajinu ove godine, nakon što je izvela 4.500 takvih napada nakon početka svoje invazije 2022.

Pored toga, rekao je da ruski zvaničnici ciljaju Ukrajinu sa oko 1.000 kampanja dezinformacija mesečno.

Prošlog meseca, na primer, SBU je otkrila i blokirala rusku zaveru sa malverom koji je pokušao da se infiltrira u kritične ukrajinske sisteme koristeći Android mobilne uređaje zarobljene od ukrajinskih snaga na bojnom polju.

Ruski zvaničnici rutinski poriču bilo kakvu umešanost u sajber napade, posebno one koji su usmereni na civilnu infrastrukturu.

Ali ruska poricanja nailaze na skepticizam na Zapadu, a posebno u Sjedinjenim Državama.

"Rusi povećavaju svoje sposobnosti i svoje napore u sajber domenu", rekao je zamenik direktora Centralne obaveštajne agecije (CIA) Dejvid Koen, koji je govorio na istoj konferenciji u Vašingtonu.

"Ovo bitka se vodi svakodnevno", dodao je Koen, napominjući da je borba u sajber prostoru daleko od jednostrane.

"Rusi su bili na udaru dosta sajber napada koji su na njih usmereni od strane neke vrste aktera iz privatnog sektora", rekao je on. "Bilo je napada na rusku vladu, nekih hakovanja i curenja informacija. Bilo je napada na informativni prostor u TV i radio emisijama".

I Vašington i Kijev se slažu da se ukrajinska sajber odbrana drži, barem za sada.

Vitjuk, međutim, izražava oprez.

"Ovaj rat nije sprint, to je maraton", rekao je on. "Naš neprijatelj se razvija, i postoji mnogo stvari koje još treba da uradimo, i mnogo stvari koje tek treba da usvojimo da bi ova pobeda došla brže".

Vitiuk je takođe upozorio da odlučnost Rusije ne treba shvatati olako, ukazujući na nalaze ukrajinskih obaveštajnih službi koji pokazuju da Moskva traži načine da proširi domet svojih sajber operacija protiv Kijeva.

"Jasno vidimo da postoji nacionalni program sajber ofanzive", rekao je Vitjuk. "Sada sprovode ofanzivne[sajber] discipline u svojim visokoškolskim ustanovama pod kontrolom specijalnih službi".

"Oni počinju da uče studente kako da napadaju državne sisteme, a to je izuzetno, izuzetno opasno", rekao je on.

XS
SM
MD
LG