Linkovi

SAD, Japan i Južna Koreja na "istorijskom" samitu dogovorili jačanje bezjednosnih i ekonomskih veza


Predsjednik SAD Džo Bajden sa južnokorejskim predsjednikom Jun Suk Jeolom (L) i japanskim premijerom Fumiom Kušidom na konferenciji za novinare posle samita u Kemp Dejvidu (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki predsjednik Džo Bajden i lideri Japana i Južne Koreje u petak su se saglasili da prošire bezbjednosne i ekonomske veze na istorijskom samitu u predsjedničkom odmaralištu Kemp Dejvid u Merilendu.

Dogovor je postignut u trenutku kada se tri zemlje suočavaju sa rastom napetosti u odnosima sa Kinom i Sjevernom Korejom. Bajden je rekao da će biti uspostavljena "vruća linija" za razgovor o reakcijama na prijetnje.

Sporazume, među kojima su i takozvani "Principi iz Kemp Dejvida", Bajden je objavio na kraju razgovora sa južnokorejskim predsjednikom Jun Suk Jeolom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

Američki saveznici Seul i Tokio imaju dugu istoriju međusobnog nepoverenja i neslaganja, još od vremena japanske kolonizacije Korejskog poluostrva 1910-1945.

“Cilj trilateralne bezbjednosne saradnje jeste i ostaće promovisanje i jačanje mira i stabilnosti širom regiona", naveli su lideri u zajedničkom saopštenju.

Tri lidera su se saglasila "da poboljšaju mehanizam za trilateralnu komunikaciju da bi omogućili redovnu i pravovremenu komunikaciju između zemalja, uključujući nacionalnih lidera", ističe se u saopštenju.

Takođe su snažno osudili "opasno i agresivno ponašanje" Kine u Južnom kineskom moru.

"Naše zemlje su snažnije i svijet će biti bezbjedniji dok smo udruženi. I znam da sva trojica u to vjerujemo", rekao je Bajden na početku sastanka.

Jun je rekao novinarima da će "današnji dan biti upamćen kao istorijski, gdje smo uspostavili snažnu institucionalnu osnovu i posvećenost trilateralnom partnerstvu".

Kišida je prije razgovora iza zatvorenih vrata naglasio da "činjenica da su se trojica lidera okupila na ovaj način, znači da zaista danas otvaramo novi istorijski list".

"Međunarodna zajednica je na istorijskoj prekretnci", naglasio je japanski premijer.

Amerika, Japan i Južna Koreja su se na samitu obavezali da će se konsultovati u slučaju bezbjednosne krize ili prijetnje na Pacifiku, podijeliti obavještajne podatke i uskladiti poteze.

Visoki zvaničnici američke administracije su uoči samita naveli da to ne predstavlja formiranje formalnog vojnog saveza niti obavezivanje na kolektivnu odbranu - kako to predstavljaju Kina i Sjeverna Koreja. Pjongjang i Peking su samit u Kemp Dejvidu nazvali pokušajem Vašingtona da formira "mini NATO" u Aziji.

Na jednodnevnom samitu najavljeno je i nekoliko drugih zajedničkih napora, među kojima su redovne vojne i raketne vježbe, kao i nova saradnja u oblasti ekonomske bezbjednosti - jačanje lanaca nabavke poluprovodnika, sajber bezbjednost i vještačka inteligencija. Tri zemlje takođe su usvojile "Principe iz Kemp Dejvida" o miru i prosperitetu u Indo-pacifičkom regionu.

"Dovoljno je reći da je ovo velika stvar. Istorijski događaj, koji postavlja uslove za mirniji i prosperitetniji Indo-pacifik i snažnije i bezbjednije Sjedinjene Države", rekao je novinarima Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džek Saliven pred sam početak samita.

Ishod samita u petak omogućilo je otopljavanje odnosa Južne Koreje i Japana, bivšeg okupatora, poslije višemjesečnih diplomatskih napora vlada Juna i Kišide da se po strani ostave istorija i međusobno nepovjerenje, u svijetu rešavanja hitnijih bezbjednosnih pitanja.

"Koreja i Japan su sada partneri koji dijele univerzalne vrijednosti i zalažu se za zajedničke interese", rekao je južnokorejski predsjednik u govoru ranije ove nedelje, na 78. godišnjicu oslobađanja Južne Koreje od 35-godišnje japanske kolonijalne vladavine okončane 1945. godine.

Lideri su se na samitu obavezali na "godišnje sastanke ", bez odustajanja od obećanja datih u Kemp Dejvidu.

"Pokušavamo da obavežemo ne samo Japan i Južnu Koreju, već i SAD, da bi svima stavili do znanja da ostajemo u Indo-paficičkom regionu", rekao je uoči samita zvaničnik administracije koji se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman.

Postoji zabrinutost da bi američko obavezivanje na saradnju moglo da bude poništeno ako bi za predsjednika naredne godine ponovo bio izabran Donald Trampa, koji je za vrijeme mandata povukao Ameriku iz raznih međunarodnih sporazuma i regionalnih angažmana.

Bivši predsjednik ostao je upamćen i po haotičnom odnosu sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, kojem je prvo prijetio "vatrom i bijesom", da bi kasnije rekao da se "zaljubio u njega".

XS
SM
MD
LG