Linkovi

Kongres odobrio budžet od 886 milijardi dolara za odbranu


Zgrada američkog Kapitola u Vašingtonu, 7. novembra 2023. (Foto: Diaa Bekheet)
Zgrada američkog Kapitola u Vašingtonu, 7. novembra 2023. (Foto: Diaa Bekheet)

Američki Kongres usvojio je veliki predlog zakona o vojnom budžetu i odobrio izdvajanje 886 milijardi dolara za odbranu, sa 310 glasova za i 118 protiv. Zakon će potpisati predsednik Džo Bajden.

Zakonski predlog kojim se određuju politika i prioriteti potrošnje Sekretarijata za odbranu za 2024. godinu je za 28 milijardi dolara veći od prošlogodišnjeg zakona, što je povećanje od oko 3 procenta.

"Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu je jedan od najvažnijih zakona koje Kongres razmatra", saopštio je kongresmen Majk Rodžers, predsedavajući odbora za oružane snage u Predstavničkom domu.

"Usvajanje ovog zakona svake godine šalje značajan signal muškarcima i ženama koji brane našu slobodu da Kongres može da funkcioniše i da će prioritet dati njihovim potrebama. Iznad svega, usvajanje ovog zakona nikada nije bilo od tako vitalnog značaja kao danas. Amerika i naši saveznici se suočavaju sa pretnjama Kine, Rusije, Irana, Severne Koreje i terorističkih organizacija širom sveta, pretnjama bez presedana", rekao je Rodžers.

Zakonom je odobreno povećanje plata od 5,2 odsto za pripadnike američke vojske, produžava se Inicijativa za pomoć bezbednosti Ukrajine do 2027, i obezbeđuje finansiranje bezbednosne saradnje između SAD, Britanije i Australije.

Senat je isti zakonski predlog usvojio u sredu uveče sa 87 glasova "za" i 13 "protiv".

Ojačaćemo resurse u Indo-pacifičkom regionu, da bismo odvratili agresiju kineske vlade, i pružićemo resurse vojsci Tajvana. Pentagon će dobiti više resursa da razvija i veštačku inteligenciju, da se štiti od stranih sajber pretnji i poveća transparentnost "neidentifikovanih vazdušnih fenomena", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer u sredu uveče, posle usvajanja zakona.

ARHIVA - Sistem protivvazdušne odbrane Čelična kupola presreće rakete lansirane iz Gaze ka izraelskom gradu Sderot, 9. avgusta 2018. (Foto: Rojters/Amir Cohen)
ARHIVA - Sistem protivvazdušne odbrane Čelična kupola presreće rakete lansirane iz Gaze ka izraelskom gradu Sderot, 9. avgusta 2018. (Foto: Rojters/Amir Cohen)

Ranije ove godine, Predstavnički dom sa republikanskom većinom usvojio je konzervativniju verziju predloga vojnog budžeta, kojom bi se eliminisale mnoge progresivne politike kao što je pružanje pristupa abortusu i zdravstvene zaštite transrodnim pripadnicima vojske. Te izmene nisu deo konačne verzije zakona koji je usvojen u četvrtak.

Zajednički komitet Senata i Predstavničkog doma je izradio kompromisnu verziju koju su oba doma usvojila ove nedelje.

Kongresmen Rožders je zakon opisao kao "dobar kompromis", navodeći da su "načinjeni veliki koraci ka okončanju političke korektnosti koju našim snagama nameću levičarske birokrate. Zakon sadrži odredbe kojima se zabranjuje kritička teorija rase i zahteva da unapređenje u službi bude zasnovano na zaslugama. Uključuje nekoliko odredbi koje zahtevaju odgovornost od administracije, kada je reč o radu specijalnog generalnog inspektora za Ukrajinu, pomoći Ukrajini i roku za Sekretarijat za odbranu da prođe konačnu reviziju".

Kongresmen Adam Smit iz Odbora za oružane snage rekao je da zakon "učvršćuje veze sa evropskim saveznicima, našim saveznicima u Aziji i sa Izraelom i savetnicima na Bliskom istoku, da bismo se suočili sa postojećim pretnjama. Ne možete se protiviti ovom zakonu i tvrditi da podržavate nacionalnu bezbednost ove zemlje."

45 demokrata i 73 republikanaca glasalo je protiv zakona o vojnom buždetu, a mnogi konzervativni republikanci protive se produžetku zakona o obaveštajnom nadzoru stranih državljana (FISA). Kontroverzni obaveštajni program omogućava američkoj vladi da prikuplja komunikacije stranih državljana bez sudskog naloga. Konzervativci navode da je program zluopotrebljen da bi se narušila privatnost Amerikanaca.

Članovi Kongresa i dalje pregovaraju o dodatnom zahtevu Bele kuće o izdvajanju 106 milijardi dolara za nacionalnu bezbednost, koji uključuje 60 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini i skoro 14 milijardi dolara pomoći Izraelu u sukobu sa Hamasom.

XS
SM
MD
LG