Linkovi

Uragan Jota pogodio Nikaragvu, teško pogođenu u oluji Eta


Policija poziva ljude koji ilegalno plivaju da izađu iz okeana na plažu, dok se uragan Jota približava Kartaheni u Kolumbiji, na fotografiji napravljenoj od video snimka postavljenog na društvene mreže. (Foto: Reuters)

Uragan Jota pogodio je u ponedeljak uveče obalu Nikaragve, kao opasna oluja četvrte kategorije (od maksimalno pet). Uragan je prešao na kopno duž istog područja koje je pre samo 13 dana teško pogodila podjednako snažna oluja Eta.

Jota je tokom ponedeljka ojačala u kategoriju 5, da bi zatim neznatno oslabila nakon što se približila obali, praćena vetrovima jačine 250 kilometara na sat. Obalu je pogodila 45 kilometara južno od grada Puerto Kabezas, poznatog i kao Bilvi.

Uragan je u utorak ujutro oslabio u prvu kategoriju, praćen vetrovima brzine i do 135 kilometara na sat, a kreće se iznad severnog dela Nikaragve. Predviđa se da će oluja kasno u utorak zahvatiti Honduras, gde su desetine hiljada ljudi i dalje bez krova nad glavom posle Ete.

Vlasti Hondurasa i Nikaragve požurile su da evakuišu svoje građane iz priobalnih područja u ponedeljak uoči oluje.

"Ono što se bliži je bomba", rekao je predsednik Hondurasa Huan Orlando Hernandez na konferenciji za novinare zajedno sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Đamateijem.

Uragan Eta prethodno je odneo više od 130 života u regionu, a bujične kiše izazvale su poplave i klizišta u delovima Centralne Amerike i Meksika.

Jota je rekordna 30. oluja u sezoni uragana 2020.

Zajedno sa Etom, to je prvi put da su se u novembru formirala dva velika uragana.

To je takođe 10. imenovana oluja koja će ojačati za više od 55,5 km/h u periodu od 24 sata. Meteorolozi efekat pripisuju toplim vodama na jugu Kariba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG