Linkovi

Prognostičari upozoravaju: Dva uragana moguća u Meksičkom zalivu naredne sedmice


Arhiva - Kuće na obali Meksičkog zaliva u Luiziani, 7. oktobra 2017.

Nacionalna služba za vreme SAD predviđa da će dva olujna sistema u i oko Karipskog mora ojačati i da bi oba mogla da postnu uragani naredne nedelje u Meksičkom zalivu.

Nacionalni centar za uragane izvestio je da je tropska oluja Laura formirana rano u petak tik severoistočno od Malih Antila i da je u petak uveče bila 65 kilometara istočno od Antige.

Vašington post izveštava da je Laura najranije formirana oluja sa početnik slovom "L" u svom imenu, čime je nadmašila tropsku oluju Luis, koja je formirana 29. avgusta 1995. Sezona je već zabeležila najranije zabeležene oluje pod C, E, F, G, H, I, J i K.

U međuvremenu, dalje na zapadu, u južnim Karibima, prognostičari posmatraju Tropsku depresiju 14, za koju kažu da će verovatno ojačati u tropsku oluju Marko.

Meteorolozi kažu da će se obe oluje verovatno kretati ka Meksičkom zalivu i da bi mogle da postanu uragani početkom naredne nedelje. Ukoliko bude tako, to će biti prvi put da su dva uragana u isto vreme u Zalivu, od početka satelitskog doba.

Neki kompjuterski modeli pokazuju da bi oba uragana mogla da pogode južne države SAD otprilike u isto vreme, ili da bi mogle da dođu u međusobnu interakciju na neki način, u zavisnosti od svoje snage.

Upozorenje na tropsku oluju izdata su širom Kariba, uključujući i Portoriko, američka Devičanska ostrva, Haiti, severna Livardska ostrva i jugoistočne Bahame. Okgrug Monro na Florida Kiz proglasio je vanredno stanje u petak i naredio obaveznu evakuaciju ljudi koji žive u čamcima i mobilnim kućama.

Tropska depresija 14 trebalo bi da stigne do obale istočkog Jukatana u Meksiku do sredine dana u subotu, gde je izdato upozorenje na tropsku oluju.

Prema prognozi, oluja će se premeštati ka jugo-centralnom Meksičkom zalivu do nedelje popodne.

XS
SM
MD
LG