Linkovi

Antikorupcijska "čistka" u ukrajinskoj vladi - smenjeno više od deset zvaničnika


ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku sa vojnim zvaničnicima, 8. jula 2022.
ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku sa vojnim zvaničnicima, 8. jula 2022.

Ukrajina je smenila više od deset visokih zvaničnika, među kojima su guveneri nekoliko pokrajina na liniji fronta. To su najveće promene u njenom ratnom rukovodstvu od početka ruske invazije prošle godine.

Među ukrajinskim zvaničnicima koji su podneli ostavku, ili su smenjeni, su guverneri Kijeva, Sumija, Dnjepra, Hersona i Zaporožja. Herson, Zaporožje i susedni Dnjepar su sada pokrajine na liniji fronta, dok su Kijev i Sumi bili velika bojna polja u ranijoj fazi rata.

Zamenik ministra odbrane, zamenik tužioca, zamenik šefa kabineta predsednika Volodimira Zelenskog i dvojica zamenika ministara zaduženih za regionalni razvoj su među ostalim zvaničnicima koji napuštaju položaj.

Neki, mada ne svi, povezani su sa optužbama za korupciju. Ukrajina ima istoriju političke korupcije i nestabilnog upravljanja, i nalazi se pod pritiskom međunarodne zajednice da pokaže da može da na pouzdani način raspolaže milijardama dolara zapadne pomoći.

"Donete su kadrovske odluke - od kojih će neke biti saopštene narednog dana - o zvaničnicima na različitim nivoima u ministarstvima i drugim centralnim vladinim strukturama, kao i regionima i službama za sprovođenje zakona", izjavio je Zelenski u večernjem obraćanju naciji.

Njegov savetnik Mihailo Podoljak napisao je na Tviteru: "Predsednik vidi i čuje glas društva, i direktno je odgovorio na ključni zahtev javnosti - pravda za sve."

"Čistka" se dogodila dva dana nakon što je zamenik ministra infrastrukture uhapšen i optužen za "odlivanje" 400.000 dolara iz ugovora o kupovini generatora - što je jedna od prvih velikih korupcionaških afera obelodanjena od kad je počeo rat pre 11 meseci.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, nadležan za vojne nabavke, podneo ostavku kako bi se sačuvalo poverenje u ministarstvo, posle, kako je navedeno, "netačnih medijskih optužbi za korupciju". Prethodno je jedan ukrajinski list objavio da je ministarstvo plaćalo "naduvane" cene hrane za vojsku, što je demantovano iz ministarstva.

Kancelarija glavnog tužioca nije navela razlog zbog kojeg je otpušten Oleksij Simonenko, zamenik glavnog tužioca, koji je u ukrajinskim medijima kritikovan zato što je otišao na odmor u Španiju. Iako Zelenski u svom obraćanju nije imenovao nijednog zvaničnika, uveo je novu zabranu zvaničnicima da idu na odmore u inostranstvo.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta Zelenskog, saopštio je da podnosi ostavku, ali takođe nije naveo razlog. Timošenko je bio jedan od menadžera predsedničke kampanje Zelenskog 2019. a u skorije vreme je imao ulogu u nadzoru sprovođenja regionalne politike.

Nove čistke su retke promene u inače izuzetno stabilnom ratnom rukovodstvu Kijeva. Osim što su u julu izvršene smene unutar državne obaveštajne agencije, Zelenski se uglavnom držao svog tima, političkih novajlija koje je nekadašnji televizijski glumac doveo u vladu kada je osvojio ubedljivu pobedu na izborima 2019.

XS
SM
MD
LG