Linkovi

Ministri odbrane EU razmatraju slanje municije Ukrajini


Ukrainski vojnici ispaljuju granatu iz haubice ka ruskim položaima nedaleko od Bahmuta, mesta najžešćih borbi, u regionu Donjecka, Ukrajina, 7. marta 2023.
Ukrainski vojnici ispaljuju granatu iz haubice ka ruskim položaima nedaleko od Bahmuta, mesta najžešćih borbi, u regionu Donjecka, Ukrajina, 7. marta 2023.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije okupili su se u sredu u Stokholmu, a visoko na njihovom dnevnom redu je cilj da se ukrajinskim snagama obezbedi više municije.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka, estonski ministar odbrane Hano Pevkur založio se za to da zemlje EU obezbede novac za zajedničku nabavku municije za Ukrajinu, tvrdeći da će napori povećati kapacitet industrije i pomoći bezbednosti EU u budućnosti.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je novinarima da pored zajedničkih napora da prošire kapacitete odbrambene industrije, članice EU takođe treba da kratkoročno obezbede municiju Ukrajini iz svojih postojećih zaliha. Borelj je rekao da bi slanje onoga što je sada dostupno moglo da bude obavljeno za nekoliko nedelja.

"Pitanje je kako obezbediti municiju koja je Ukrajini potrebna da nastavi da brani", rekao je Borelj.

Ukrajina je posebno tražila od saveznika da obezbede više artiljerijskih granata od 155 milimetara.

Borbe u Bahmutu

Šef plaćenika ruske grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je u sredu da su njegove jedinice preuzele kontrolu nad istočnim delom grada Bahmuta.

Rusija već mesecima pokušava da zauzme grad u Donjeckoj pokrajini na istoku Ukrajine.

Prigožin je rekao da snage Vagnera kontrolišu sve okruge istočno od reke Bahmutke, što bi predstavljalo otprilike polovinu grada.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da je zauzimanje Bahmuta važno za pokretanje daljih ofanzivnih operacija u regionu.

Ukrajinski lideri su poslednjih dana rekli da nameravaju da nastave borbe u Bahmutu.

Olena Zelenska u Abu Dabiju

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska posetila je Abu Dabi, gde je na Međunarodni dan žena prisustvovala Forbsovom samitu 30/50.

Osim što je govorila o snazi ukrajinskih žena i muškaraca u vreme rata, Zelenska se sastala sa šeikom Muhamed at Kvasr al Bahrom, koji je njenoj fondaciji obećao četiri miliona dolara namenjenih za obnovu sirotišta.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od retkih zemalja koje i dalje imaju otvorenu rutu iz Moskve - za one koji beže od služenja vojnog roka, ali i za bogataše koji žele skloniti svoj novac u državu sa pristupom zapadnim finansijskim tržištima.

Iako su Ujedinjenin Arapski Emirati glasali protiv ruske invazije u UN-u, donirali humanitarnu pomoć Ukrajini i posredovali u američko-ruskoj razmeni između Britni Grajner i Viktora Buta, vlasti Sjedinjenih Država su izrazile zabrinutost zbog ruskog novca na tržištu nekretnina i jahti ruskih oligarha u toj zemlji nakon početka invazije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters i Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG