Linkovi

Ši u Rusiji već sledeće nedelje, tvrde izvori


Vladimir Putin i Ši Đinping, arhiva
Vladimir Putin i Ši Đinping, arhiva

MOSKVA - Kineski predsednik Ši Đinping planira da otputuje u Rusiju i sastane se sa svojim kolegom Vladimirom Putinom već sledeće nedelje, tvrde izvori upućeni u to pitanje.

Navodi o poseti pojavljuju se nedugo pošto je Kina ponudila da posreduje u uspostavljanju mira u Ukrajini - što Zapad posmatra skeptično zbog kineske podrške Moksvi.

Putin je prošlog meseca rekao da je dogovorena poseta Šija, iako nije rekao kada.Vol strit džurnal je objavio da bi poseta mogla da se realizuje u aprilu ili maju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev Rojtersa za komentar o mogućnosti da Ši ode u Moskvu, dok je iz Kremlja saopšteno da nema komentara.

„Po pravilu, najave zvaničnih inostranih poseta koordiniraju se sinhrono, uz obostrani dogovor strana. Kada bude takve spremnosti, javićemo vam“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prošlog meseca, Putin je ugostio najvišeg kineskog diplomatu Vang Jia u Moskvi. Jedan izvor je rekao da je Vangovo putovanje u Moskvu trebalo da pomogne u pripremama za Šijevu posetu.

Kina i Rusija sklopile su partnerstvo „bez ograničenja“ u februaru 2022, kada je Putin bio u poseti Pekingu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara - nekoliko nedelja pred početak invazije Rusije na Ukrajinu.

Ši se sa Putinom lično sreo 39 puta otkako je postao predsednik, poslednji put u septembru tokom samita u centralnoj Aziji.

SAD su nedavno saopštile da veruju da Kina razmatra naoružavanje Rusije, što Peking negira. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi to izazvalo Treći svetski rat.

XS
SM
MD
LG