Linkovi

Ukrajina jača odbranu Bahmuta, Rusija najavljuje nove napade ako osvoji grad


Stambena zgrada u Bahmutu oštećena u ruskom bombardovanju
Stambena zgrada u Bahmutu oštećena u ruskom bombardovanju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će njegove trupe nastaviti da pružaju otpor u Bahmutu nakon što je prethodnih dana bilo nagoveštaja da će da se povuku.

To će, kako ocenjuje agencija Rojters, verovatno produžiti najkrvaviju bitku od početka ruskog rata u Ukrajini. Moskva je proteklih nedelja poslala hiljade vojnika u talasima da bi pokušala da osvoji istočni ukrajinski grad i obezbedi prvu pobedu na ratištu za više od pola godine. Ukrajinske snage su proteklih dana iskopale rovove ka zapadu, navodno se pripremajući za povlačenje.

Međutim, Zelenski je u večernjem obraćanju u ponedeljak sugerisao da je Kijev odlučio da nastavi da se bori i da ojača položajeve u gradu.

Rusija, koja je pre godinu dana pokrenula invaziju na Ukrajinu i tvrdi da je anektirala petinu njene teritorije, ističe da bi osvajanje Bahmuta bilo korak ka osvajanju regiona Donbas.

"Nastavlja se oslobađanje Artemovska", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koristeći sovjetski naziv za Bahmut.

"Grad je važno čvorište za odbranu ukrajinskih trupa u Donbasu. Preuzimanje kontrole nad njim će omogućiti dalje ofanzivne poteze duboko u odbrambenim linijama Ukrajine", rekao je Šojgu.

Zapadni stratezi ocenjuju da uništeni grad ima ograničenu vrednost, te da je ruski cilj možda simbolična pobeda posle zimske ofanzive u kojoj su učestvovale stotine hiljada regruta i borci iz plaćeničke grupe Vagner.

Iz ukrajinske vojne komande saopšteno je da je protekla 24 sata ubijeno 1.600 Rusa. Broj žrtava ne može biti potvrđen iz nezavisnih izvora i dve strane ne objavljuju redovne podatke o stradalima. Moskva tvrdi da su ukrajinski gubici u februaru porasli za 40 odsto u odnosu na januar, na 11.000.

Bitka u Bahmutu takođe je ukazala na podele između ruske vojske i grupe Vagner, čiji vođa Jevgenij Prigožin optužuje zvaničnike da ne daju municiju njegovim borcima. Prigožin je u utorak kritikovao Šojgua, porukom da ga "nije video u Bahmutu".

Rusko ministarstvo odbrane demantuje optužbe da ne šalje municiju Vagneru, ali nije odgovorilo na najnovije Prigožinove optužbe. Kremlj nije javno komentarisao spor.

U međuvremenu, video snimak koji navodno prikazuje kako ruski vojnici ubijaju nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika izazvao je oštre osude u Ukrajini.

Čovek u uniformi sa ukrajinskim obeležjima poručuje "Slava Ukrajini" pre nego što se čuju pucnji. Zatim se čuju reči "Umri, ku... na ruskom, nakon što muškarac pada na zemlju. Ukrajinska vojska identifikovala ga je kao Timofijeva Šadura, vojnika koji je nestao blizu Bahmuta 3. februara.

"Želim da svi jedinstveno odgovorimo na njegove reči: Slava heroju. Slava herojima. Slava Ukrajini. Pronaćićemo ubice", poručio je Zelenski.

Zelenski: Prvo prestanak bombardovanja, pa onda diplomatsko rešenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Rusija demantuje optužbe za ratne zloočine.

Iz Ujedinjenih nacija je u međuvremenu saopšteno da će se generalni sekretar Antonio Gutereš sastati u Kijevu sa Zelenskim, s kojim će razgovarati o produženju sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine i Rusije, koje su među najvećim svetskim snabdevačima. Sporazum, postignut prošle godine da bi se sprečilo da raz izazove globalnu glad, ističe krajem ovog meseca.

"Simbolička vrednost Bahmuta"

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin ocenio je da, ako ruske trupe uspeju da preuzmu kontrolu nad gradom Bahmutom na istoku Ukrajine, to neće predstavljati odlučujući pomak u sukobu.

„Mislim da je to više simbolička, nego strateška i operativna vrednost“, rekao je Ostin tokom posete Jordanu.

Bahmut je žarište višemesečnih intenzivnih borbi Ukrajine sa Rusijom, koja pokušava da preuzme kontrolu nad tim područjem Donbasu.

Uprkos izmeštanju ukrajinske vojske na zapadne obode grada, što su neki protumačili kao povlačenje, Kijev obećava da će nastaviti da brani Bahmut.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa najvišim generalima, a njegova kancelarija je objavila saopštenje u kojem se navodi da su razgovarali o nastavku odbrambene operacije i daljem jačanju pozicija u Bahmutu.

Institut za proučavanje rata, organizacija iz Vašingtona, ocenila je da „deluje da ukrajinske snage sprovode ograničeno taktičko povlačenje u Bahmutu, iako je prerano za procenu u pogledu potpunog povlačenja iz grada“.

Smatraju da ukrajinska odbrana ostaje "strateški zdrava" dokle god Ukrajici budu uspevali da smanjuju rusko ljudstvo i opremu, bez da trpe velike žrtve. U ovoj organizaciji kažu da je malo verovatno da će se ukrajinske snage povući iz Bahmuta odjednom.

Institut zaključuje da je malo verovatno da će Rusi krenuti u ofanzivu u narednim mesecima, zbog manjka boraca i oružja.

Razrušen centar Bahmuta, decembar 2022.
Razrušen centar Bahmuta, decembar 2022.

Ukrajinska vojska je izvestila o novoj rundi ruskih napada iranskim dronovima. Ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru da je odobreno 13 od 15 dronova.

Rusija je saopštila da je ministar odbrane Sergej Šojgu u ponedeljak posetio ruske vojnike i medicinski centar u Mariupolju, na jugu Ukrajine.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Šojguova poseta Mariupolju uključivala obilazak grada, koji je Rusija preuzela prošle godine, kako bi nadgledao rekonstrukciju.

XS
SM
MD
LG