Linkovi

Udar ukrajinskih snaga na okupirani Melitopolj


Arhiva - Ukrajinski vojnici na području Zaporožja na jugoistoku Ukrajine (Foto: AP/Kateryna Klochko)
Arhiva - Ukrajinski vojnici na području Zaporožja na jugoistoku Ukrajine (Foto: AP/Kateryna Klochko)

Ukrajinske snage napale su železničko stovarište i prekinule snadbevanje strujom u gradu Melitopolju, koji je tokom invazije na Ukrajinu, okupirala ruska strana.

Akcija ukrajinske vojske sprovedena je trenutku sve glasnijih najava iz Kijeva o kontranapadu protiv ruske vojske – oslabljene neuspelom ofanzivom.

Fotografije, čija autentičnost agencija Rojters nije potvrdila, prikazuju eksploziju u Melitopolju, bazi ruske okupacione adnimistracije u Zaporožju, jednom od pet ukrajinskih područja za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala.

Čelnik ukrajinske administracije u egzilu potvrdio je da su se u Melitolju dogodile eksplozije.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na zvaničnike koje je postavila Moskva, saopštila je da je oštećeno železničko skladište i da su grad i obližnja sela bez struje.

Melitopolj, grad u kom je pre ruske invazije naseljavalo oko 150.000 stanovnika, železničko je čvorište ruskih snaga u južnoj Ukrajini i deo kopna koji povezuje Rusiju sa okupiranim poluostrvom Krim.

Ukrajinska vojska se, od poslednjeg značajnijeg napredovanja pre pet meseci, tokom ruske invazije držala defanzivno.

Sa druge strane, Rusija je napad pokrenula koristeći stotine hiljada rezervista i desetine hiljada osuđenika regrutovanih iz zatvora koji se bore u redovima privatne paravojne formacije Vagner.

Međutim, smena godišnjih doba aktuelizuje pitanje koliko dugo Rusija može da izdrži u ofanzivi i kada će Ukrajina uzvratit.

To bi se, prema očekivanjima zvaničnika te zemlje, moglo dogoditi uskoro.

Oleksij Hončarenko, poslanik ukrajinskog parlamenta, na društvenoj mreži Telegram objavio je snimak koji prikazuje na desetine ukrajinskih borbenih vozila.

Rojters nije bio u mogućnosti da proveri autentičnost video zapisa, niti kada je snimljen.

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da njihove snage napreduju u borbama unutar Bahmuta – koji je mesecima njihova glavna meta. Međutim, još nisu uspeli da ga osvoje i primoraju Ukrajince da se povuku – što se činilo mnogo verovatnije pre nekoliko nedjelja,

Takođe, dodatne zabrinutosti donose i najave raspoređivanja ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji saveznice Moskve Belorusije.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov je tim povodom poručio da bi tako nešto moglo navesti Severnoatlantsku alijansu (NATO) da, kako se izrazio, proceni ozbiljnost situacije.

Moskva je u više navrata ukazivala na mogućnost da bi rat mogao prerasti u nuklearni, što zapadne vlade uglavnom odbacuju kao pokušaj zastrašivanja - kako bi uskratile vojnu pomoć Kijevu.

XS
SM
MD
LG