Linkovi

Zelenski i Grosi u Zaporožju, NATO osudio Putinovu pretnju


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i direktor Agencije UN-a za atomsku energiju Rafael Grosi tokom posete Zaporožju, 27. marta 2023. (Foto:AP/Efrem Lukatsky)
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i direktor Agencije UN-a za atomsku energiju Rafael Grosi tokom posete Zaporožju, 27. marta 2023. (Foto:AP/Efrem Lukatsky)

BRISEL - Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a Rafael Grosi upozorio je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se situacija oko najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje ne poboljšava i da neprestane borbe u njenoj blizini povećavaju opasnost od nuklearne katastrofe.

Grosi se sa Zelenskim sastao pre posete elektrani koja je pod kontrolom ruskih snaga i u kojoj je osoblje agencije raspoređeno radi nadzora. Elektrana snabdeva Ukrajinu strujom, iako je doživela oštećenja tokom rata, te se u više navrata morala prebaciti na pomoćna napajanja dizel generatorima kako bi sistemi za hlađenje mogli da nastave funkcionisati.

Ranije ovog meseca, borbe su prekinule snabdevanje strujom u Zaporožju na pola dana, zbog čega su morali biti aktivirani pomoćni generatori.

Svaki put je lutrija“, rekao je Grosi tada. „Ako dozvolimo da se ovo stalno ponavlja, jednog dana više nećemo imati sreće“.

Zelenski i Grosi sastali su se upravo u gradu Zaporožje, koji je pod kontrolom Ukrajine, te se nalazi na oko 50 kilometara od elektrane.

Predsjednik Ukrajine je iskoristio priliku da obiđe vojne pozicije i ranjenike u bolnicama na tom području, kao i da nagradi ukrajinske vojnike.

Kritike za Putina

NATO je osudio ruskog predsednika Vladimira Putina zbog „opasne“ nuklearne retorike, nakon što je rekao da planira da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Putinova najava jedan je od najizraženijih nuklearnih signala Rusije do sada i upozorenje NATO-u zbog vojne podrške Ukrajini - koja je pozvala na sastanak Saveta bezbednosti UN.

„Ruska nuklearna retorika je opasna i neodgovorna“, rekla je u nedelju portparolka NATO-a Oana Lungesku. „NATO je na oprezu i mi pomno pratimo situaciju. Nismo videli nikakve promene u ruskom nuklearnom držanju koje bi nas navele da prilagodimo svoje".

Putin je uporedio svoj plan za Belorusiju sa SAD - koje postavljaju svoje oružje u Evropi, insistirajući da Rusija neće prekršiti svoja obećanja o neširenju nuklearnog oružja.

Šef ukrajinske službe bezbednosti Oleksi Danilov rekao je da će ruski plan destabilizovati Belorusiju, za koju smatra da je "talac" Moskve.

Litvanija je najavila da će pozivati na nove sankcije Moskvi i Minsku, dok je visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao Belorusiju da ne bude domaćin za postavljanje nuklearnog oružja i zapretio novim sankcijama.

Belorusija i Rusija imaju bliske vojne veze, a Minsk je dozvolio Moskvi da koristi svoju teritoriju kao polaznu tačku za invaziju na Ukrajinu.

Eksperti smatraju da je potez Rusije značajan, jer je do sada nije postavila nuklearno oružje van svojih granica, za razliku od SAD. Ovo je možda prvi put od sredine 1990-ih da to planira da uradi.

SAD sumnjaju da će Rusija zaista rasporediti nuklearno oružje.

„Mogu vam reći da nismo videli ništa što bi ukazivalo na to da se gospodin Putin sprema da upotrebi taktičko nuklearno oružje na bilo koji način u Ukrajini“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Putin je u nedelju izjavio da zapadne sile grade novu „osovinu“ sličnu partnerstvu između Nemačke i Japana tokom Drugog svetskog rata, dok poriče da Rusija gradi vojni savez sa Kinom.

Nemački tenkovi Leopard stigli u Ukrajinu

18 tenkova Leopard 2 koje je Nemačka obećala kao podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije stigli su u Ukrajinu, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane u ponedeljak.

Nemačka je u januaru pristala da dostavi tenkove, koji se smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, i prevazišlja protivljenja slanju teškog naoružanja za koje Kijev smatra da je ključno da bi se porazila ruska invazija. Moskva to vidi kao opasnu provokaciju.

"Siguran sam da naši tenkovi mogu da pruže značajan doprinos na frontu", naveo je nemački ministar odbrane Boris Pistorius na Tviteru.

Pripadnici španskih oružanih snaga obučavaju ukrajinsko vojno osoblje u upravljanju i održavanju tenkova Leopard, u centru za obuku San Gregorio u Španiji, 13. marta 2023.
Pripadnici španskih oružanih snaga obučavaju ukrajinsko vojno osoblje u upravljanju i održavanju tenkova Leopard, u centru za obuku San Gregorio u Španiji, 13. marta 2023.

Pored 18 tenkova, 40 nemačkih pešadijski borbenih vozila Marder i dva oklopna spasilačka vozila takođe su stigla u Ukrajinu, kazao je za Rojters jedan izvor iz nemačke vojske.

Borbe oko "drugog Bahmuta"

Na terenu se nastavljaju borbe oko grada Bahmuta na istoku Ukrajine. Rusija je pojačano granatirala grad Avdijevka na oko 90 kilometara od Bahmuta.

„Žao mi je što to mogu da kažem, ali Avdijevka sve više liči na mesto iz postapokaliptičnih filmova“, rekao je Vitalij Barabaš, načelnik gradske vojne uprave.

Ukrajinska vojska je prošle nedelje upozorila da bi Avdijevka mogla da postane „drugi Bahmut“ – koji je u žestokim borbama pretvoren u ruševine.

Nekadašnja zgrada škole u Časiv jaru kod Bahmuta, mart 2023.
Nekadašnja zgrada škole u Časiv jaru kod Bahmuta, mart 2023.

Ukrajinske snage su odbile više od 60 napada u protekla 24 sata preko istočnog fronta, saopštio je u ponedeljak ukrajinski Generalštab.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su pogođeni vojni ciljevi u regionima Harkova, Donjecka, Zaporožja i Hersona, uzrokujući značajne žrtve.

Rečeno je i da je oboren ukrajinski dron južno od Moskve, a da su tri osobe povređene i stambeni blokovi oštećeni. Kijev negira napade svojim dronovima na ruskoj teritoriji. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje dveju strana.

U bombardovanju ukrajinskog grada Slovjansk, u neokupiranom delu regiona Donjeck, u ponedeljak su poginule dve, a ranjeno je 29 osoba.

XS
SM
MD
LG