Linkovi

Otkrivena masovna grobnica nedaleko od Kijeva


Žena plače pored tela bližnjeg ubijenog u ruskom vazdušnom udaru na početku rata u Ukrajini, u Bodorjanki, nedaleko od Kijeva, 9. aprila 2022.
Žena plače pored tela bližnjeg ubijenog u ruskom vazdušnom udaru na početku rata u Ukrajini, u Bodorjanki, nedaleko od Kijeva, 9. aprila 2022.

U selu Buzova u blizini Kijeva pronađena je grobnica sa desetinama tela civila, rekao je ukrajinski zvaničnik, što je poslednja prijavljena masovna grobnica koja je otkrivena nakon što su se ruske snage povukle iz oblasti severno od prestonice kako bi usmerile svoje napade na istoku.

Taras Didih, starešina zajednice Dmitrivka koja uključuje Buzovu, rekao je da su tela pronađena u jarku blizu benzinske pumpe. On je rekao da broj mrtvih tek treba da bude potvrđen.

"Sada se vraćamo u život, ali tokom okupacije imali smo svoja 'žarišta', mnogi civili su poginuli", rekao je Didih za ukrajinsku televiziju kasno u subotu.

Rojters nije odmah mogao da potvrdi navode iz izveštaja.

Sve veći broj civilnih žrtava izazvao je široku međunarodnu osudu i nove sankcije, posebno zbog stotina mrtvih u gradu Buča, severozapadno od Kijeva, koji je do pre nešto više od nedelju dana bio pod okupacijom ruskih snaga.

Rusija je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima. Ona je negirala da je ciljala civile u, kako kaže, "specijalnoj operaciji" demilitarizacije i "denacifikacije" svog južnog suseda. Ukrajina i zapadne nacije su ovo odbacile kao neosnovan izgovor za rat.

Rusija nije uspela da zauzme ni jedan veliki grad od invazije 24. februara, ali Ukrajina sada kaže da Rusija okuplja svoje snage na istoku za veliki napad i poziva ljude da beže.

Rusija nastoji da uspostavi kopneni koridor od Krima, koji je anektirala 2014, i istočnog regiona Donbasa, koji delimično drže separatisti koje podržava Moskva, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Ruske oružane snage takođe nastoje da povećaju broj vojnika sa osobljem koje je otpušteno iz vojne službe od 2012, navodi se u redovnom ažuriranju obaveštajnih podataka u nedelju.

Neki gradovi na istoku su pod teškim granatiranjem, a desetine hiljada ljudi ne mogu da se evakuišu.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je ruska upotreba sile "katastrofa koja će neizbežno pogoditi sve".

U obraćanju kasno u subotu, on je obnovio apel zapadnim saveznicima za potpuni embargo na ruske energente i više oružja za Ukrajinu.

Britanski premijer Boris Džonson sastao se sa Zelenskim u subotu u Kijevu i obećao oklopna vozila i protivbrodske raketne sisteme, uz dodatnu podršku za kredite Svetske banke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson hodaju gradom tokom Džonsonove posete, u centru Kijeva, Ukrajina, 9. aprila 2022.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson hodaju gradom tokom Džonsonove posete, u centru Kijeva, Ukrajina, 9. aprila 2022.

Britanija će takođe pojačati svoje sankcije Rusiji i odstupiti od upotrebe ruskih ugljovodonika, rekao je Džonson.

Evropska unija je u petak usvojila nove sankcije Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja, drveta, hemikalija i drugih proizvoda. Uvoz nafte i gasa iz Rusije ostaje netaknut.

Džonson je, razgovarajući sa novinarima sa Zelenskim, rekao da podrška Ukrajini ima za cilj da osigura da "nikada više ne bude maltretirana, da nikada više ne bude ucenjivana, nikada više ugrožena na isti način".

Džonson je poslednji strani lider koji je posetio Kijev nakon što su se ruske snage povukle iz tog područja, što je označilo povratak u određeni stepen normalnosti za prestonicu. Italija je saopštila da planira da ponovo otvori svoju ambasadu ovog meseca.

XS
SM
MD
LG