Linkovi

U Marijupolju ubijeno više od 20.000 civila, u Buči pronađena 403 tela


Uništene stambene zgrade u Marijupolju
Uništene stambene zgrade u Marijupolju

U ukrajinskom gradu Marijupolju je od početka ruske invazije, prema najnovijim procenama, poginula oko 21.000 civila, saopštio je u utorak gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Bojčenko je rekao da je teško izračunati tačan broj žrtava od početka uličnih borbi. Prethodno je za AP naveo da se tela nalaze na ulicama Marijupolja.

Zapadni zvaničnici kažu da se istražuju i nezvanični izveštaji da je u Marijupolju bačena otrovna supstanca. SAD su saopštile da u ovom trenutku ne mogu da potvrde da je upotrebljeno hemijsko oružje u tom gradu. SAD i saveznice upozoravaju Rusiju na posledice upotrebe hemijskog oružja.

Bojčenko je rekao da ruske snage nedeljama blokiraju dostavu humanitarne pomoći onima koji su ostali u gradu, a nemaju struju, hranu, vodu.

Bojčenko ističe da su ruske snage tela ubijenijh civila stavila u velike tržne centre, gde postoje skladišta i frižideri, a govorio je i o mobilnim krematorijumima koje Rusi navodno koriste kako bi se otarasili tela.

"Mobilni krematorijumi su u kamionima. Otvorite ih, unutra je cev i tela se spaljuju".

Ruske snage povukle su se iz oblasti Kijeva i sada se očekuje da se fokusiraju na Dombas na istoku Ukrajine. Zapadni zvaničnici upozoravaju da se tamo priprema veliki napad.

Gradonačelnik grada Buča, gde su pronađeni posmrtni ostaci civila posle povlačenja ruskih snaga, rekao je da je do sada pronađeno 403 tela i da se strahuje da će broj žrtava da raste.

"Danas sm počeli da iskopavamo drugu masovnu grobnicu, u kojoj ima 56 tela. Uz to, postoje i četiri odvojena groba", reka je Anatolij Fedoruk novinarima.

XS
SM
MD
LG