Linkovi

Putin odustao od plana za zauzimanje železare u Marijupolju, nastavlja blokadu


Dim se diže iznad železare Azovstal i sa njenih uništenih dokova, dok traje napad Rusije na Ukrajinu, na satelitskoj fotografiji objavljenoj 19. aprila 2022.
Dim se diže iznad železare Azovstal i sa njenih uništenih dokova, dok traje napad Rusije na Ukrajinu, na satelitskoj fotografiji objavljenoj 19. aprila 2022.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odustao je od planova ruske vojske da upadne u železaru i čeličanu Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju i rekao u četvrtak da želi da tamošnje ukrajinske snage budu hermetički zatvorene.

Potpuno zauzimanje Mariupolja, koji su nedeljama bile pod opsadom ruskih snaga, centralni je deo planova Moskve da odseče Ukrajinu od Azovskog mora i izgradi kopneni most koji povezuje Krim koji je Rusija anektirao sa Rusijom.

Ramzan Kadirov, lider ruskog čečenskog regiona čije se snage bore za Rusiju u Marijupolju, sugerisao je da će biti izvšen juriš na ogromno postrojenje Azovstal, koje se prostire na više od 11 kvadratnih kilometara (4,25 kvadratnih milja), nakon što su ukrajinske snage skrivene unutra ignorisale ruske ponude da se predaju.

Ali Putin je na sastanku u Kremlju sa Sergejem Šojguom, njegovim ministrom odbrane, dao naređenje da se poništi plan za juriš, rekavši da je bolje da se spasu životi ruskih vojnika i oficira i da se sede i čekaju dok ukrajinske snage ostanu bez zaliha.

"Smatram predloženi juriš na industrijsku zonu nepotrebnim", rekao je Putin Šojguu na televizijskom sastanku u Kremlju. "Naređujem vam da to otkažete".

"Nema potrebe da se ulazi u ove katakombe i puzite pod zemlju kroz ove industrijske objekte", rekao je on Šojguu. "Blokirajte ovu industrijsku zonu tako da muva ne može da prođe".

Putin je pozvao preostale ukrajinske borce u Azovstalu da polože oružje, rekavši da će se Rusija prema njima odnositi s poštovanjem i pružiti medicinsku pomoć povređenima.

Šojgu je ranije rekao Putinu da je više od 2.000 ukrajinskih boraca još uvek skriveno u fabrici i da će možda trebati tri ili četiri dana da preuzmu kontrolu nad postrojenjem.

Šojgu je rekao Putinu da Marijupolj ima simboličan značaj za Rusiju jer je to ono što je on nazvao de fakto štab ekstremno desničarskog nacionalističkog bataljona Azov koji je Moskva obećala da će uništiti.

Železara i čeličana Azovstal, jedna od najvećih evropskih metalurških fabrika, nalazi se u industrijskoj zoni koja gleda na Azovsko more. U njemu se nalazi mnoštvo zgrada, visokih peći i železničkih šina, a takođe ima i velike podzemne objekte.

"Oni su heroji"

Putin je čestitao svom ministru odbrane za, kako je rekao, uspešnu vojnu operaciju "oslobađanja Marijupolja" i zamolio ga da prenese zahvalnost ruskim trupama.

"Želim da svi znaju: u našim glavama, u glavama cele Rusije, oni su heroji", rekao je Putin.

Rusija bi trebalo da proslavi svoj godišnji praznik Dana pobede 9. maja, kada obeležava sovjetsku pobedu u Drugom svetskom ratu nad nacističkom Nemačkom i verovatno će nastaviti sa nastojanjima da potpuno zauzime Mariupolj kao dokaz da ostvaruje dobitke u Ukrajini uprkos teškim gubicima.

Šojgu je rekao Putinu da je Rusija ubila više od 4.000 ukrajinskih vojnika u kampanji da zauzme Marijupolj i da se 1.478 predalo. On je rekao da je Rusija takođe evakuisala 142.711 civila iz grada.

Putin je zatražio od Šojgua da njegovo ministarstvo iznese nove predloge o podršci ruskim trupama koje se bore u Ukrajini.

"Moramo razmišljati o dodatnim merama podrške, a u nekim slučajevima i o ovekovečenju sećanja na naše saborce koji su pokazali herojstvo i žrtvovali svoje živote za miran život našeg naroda u Donbasu (istočna Ukrajina) i da obezbedimo miran život i postojanje samoj Rusiji, mirno postojanje naše zemlje", rekao je Putin.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24 februara u, kako je naziva, specijalnu vojnu operaciju za degradaciju vojnih sposobnosti svog južnog suseda i iskorenjivanje ljudi koje je nazvao opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage su pružile snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi u pokušaju da je natera da povuče svoje snage.

XS
SM
MD
LG