Linkovi

Ruska invazija i napad Hamasa: Za Ukrajince je sve to deo istog rata


Spomenik "Otadžbina" se vidi kroz pocepano platno, Kijev, 26. oktobar, 2023. (Foto: REUTERS/Thomas Peter)
Spomenik "Otadžbina" se vidi kroz pocepano platno, Kijev, 26. oktobar, 2023. (Foto: REUTERS/Thomas Peter)

Za mnoge Ukrajince, Hamasov napad 7. oktobra na izraelske civile imao je velike sličnosti sa ruskom invazijom na Ukrajinu prošle godine. Lideri ukrajinske jevrejske zajednice i političari međutim strahuju da će rat između Izraela i Hamasa odvratiti pažnju sveta od patnji ukrajinskih civila, zbog čega se nadaju da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju i Izrael i Ukrajinu.

U jednoj od najstarijih sinagoga u centru Kijeva, vojni kapelani različitih vera okupili su se na večeri. Za stolom su razgovarali o ratnim izazovima. Pošto su bili na prvoj liniji rusko-ukrajinskog rata od početka invazije, uočavaju brojne paralele između te borbe i nedavnog napada ekstremista iz Hamasa na Izrael. Rabin David Milman objašnjavao je svojim kolegama poreklo sukoba Izraela i Hamasa. Rekao je da je bio šokiran napadom.

“Prvo, bio sam užasnut. Moja deca i unuci su tamo. Nisam mogao da shvatim kako je to moguće. Nismo očekivali nešto tako. Očekivali smo Hezbolah, Iran - ali Hamas? U poređenju sa Hezbolahom i Iranom, oni su samo sitni džeparoši. Obaveštajna služba nije obraćala dovoljno pažnje na njih", kaže on.

Milman smatra da ruski napad na Ukrajinu i Hamasov na Izrael prate isti šablon. On ističe da Hamas nije mogao da izvrši takav napad bez ozbiljne pomoći i planiranja spolja. Sumnja na Rusiju, iako kaže da nema dokaze.

Ukrajina povlači paralele sa napadom Hamasa na Izrael
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00


Rabin Milman pokazao je Glasu Amerike gde u prvim redovima u sinagogi sede predsednik Volodimir Zelenski i izraelski ambasador. Milman ima dve domovine, Ukrajinu i Izrael, i oseća da je obema zemljama potrebna podrška u borbi protiv agresije. Ihor Semivolos, direktor ukrajinskog Udruženja za bliskoistočne studije, kaže da oba rata imaju iste neprijatelje demokratije.

“Na strateškom nivou, nema sumnje da su Rusija i Iran umešani, a pošto su te zemlje naši neprijatelji, to mora da utiče na naš sukob koji je sve globalniji. Kako je rekao predsednik SAD Bajden, to je deo svetskog sukoba između demokratije i autokratije, i osećamo njegove posledice po Ukrajinu", objašnjava Semivolos.

Ivana Klimpuš-Cintadze, predsedavajuća Parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU, kaže da mnogi Ukrajinci vide napad na Izrael kao deo istog rata u kojem se Ukrajina bori. Ona podržava pristup predsednika Bajdena da kombinuje paket pomoći Ukrajini i Izraelu.

“Koliko ja razumem, s obzirom na sve nijanse američke unutrašnje politike, to je veoma pametan pristup da se američkoj javnosti objasni čemu bi trebalo da se suprostavi, i da bi trebalo da podrži i Izrael i Ukrajinu", smatra Cintadze.

Ukrajina je značajna za mnoge Jevreje. Bivši izraelski lideri Golda Meir i Arijel Šaron imali su korene u toj zemlji, a Milman kaže da su mnoge jevrejske verske ličnosti sahranjene ovde. On je istakao da se svaki dan moli da obe zemlje budu podržane u svojoj borbi za opstanak.

XS
SM
MD
LG