Linkovi

Bijela kuća traži od Kongresa 106 milijardi za Ukrajinu i Izrael


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: Diaa Bekheet)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: Diaa Bekheet)

Bijela kuća u petak je zatražila od Kongresa da odobri gotovo 106 milijardi dolara za dodatnu bezbjednosnu pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za humanitarnu podršku stanovnicima Gaze.

Zvanični zahtjev upućen je dan nakon što je predsjednik Džo Bajden u obraćanju javnosti iz Bijele kuće apelovao na Amerikance da nastave da finansiraju ratne napore Ukrajine i Izraela.

Zahtjev između ostalog obuhvata 61 milijardu 400 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini, 14 milijardi 300 miliona za Izrael i 9 milijardi 150 miliona za humanitarnu pomoć za obje zemlje, kao i za stanovnike Gaze i druge potrebe.

Prijedlog predviđa i 13 milijardi 600 miliona dolara za pograničnu bezjednost zbog velikog broja migranata na južnoj granici i trgovine fentanilom, kao i 4 milijarde za vojnu pomoć i finansiranje vlade, čiji cilj je između ostalog suprostavljanje kineskim potezima u Aziji.

Bajden: Hamas i Putin žele da unište demokratiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

"Ovaj budžetski zahtjev je ključan za promovisanje američke nacionalne bezbjednosti i za bezbjednost američkog naroda", rekao je novinarima Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džek Saliven.

Međutim, odobravanje dodatnog novca u Kongresu za sada je gotovo nemoguće, s obzirom na to da je Predstavnički dom u blokadi jer ne može da izabere novog predsjedavajućeg.

Budžet, kao i ostali zakonski prijedlozi, moraju da budu usvojeni u oba doma Kongresa prije nego što ih potpiše predsjednik Bajden.

"Svijet gleda i Amerikanci s pravom očekuju od svojih lidera da rade zajedno na realizaciji ovih prioriteta. Pozivam Kongres da se pozabavi ovim zahtjevom u okviru sveobuhvatnog, dvostranačkog sporazuma narednih nedelja", rekla je direktorka za budžet u Bijeloj kući Šalanda Jang.

Jang je novinarima rekla da je uloga Bijele kuće da govori o potrebama zemlje, a ne da se miješa u izbor predsjedavajućeg.

"Radimo svoj posao tako što Kongresu stavljamo do znanja koje su ključne potrebe i očekujemo da reaguje brzo", rekla je Jang i najavila da je planirano da se narednih dana traži novac i za saniranje posljedica prirodnih katastrofa, brzi internet, brigu o djeci i plate vatrogasaca.

XS
SM
MD
LG