Linkovi

Zelenski se zahvaljuje vojnicima jer "uništavaju okupatora dan za danom"


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predaje odlikovanje ranjenom ukrajinskom vojniku, tokom posete bolnici u Nikolajevu, Ukrajina, 20. oktobra 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predaje odlikovanje ranjenom ukrajinskom vojniku, tokom posete bolnici u Nikolajevu, Ukrajina, 20. oktobra 2023.

U svom redovnom noćnom obraćanju u petak, ukrajinski predsednik se zahvalio vojnicima na jugu Ukrajine "koji drže svoje pozicije i uništavaju okupatora iz dana u dan".

"Ovih dana", rekao je Volodomir Zelenski, "ruski gubici su zaista impresivni, a upravo su to gubici okupatora potrebni Ukrajini".

U drugoj poruci, Zelenski je objavio fotografije svoje posete regionu Hersona i gradu Nikolajevu.

"Naša vrsta ljudi. Naša snaga. Hvala vam na snazi, za to što štitite Ukrajinu, što dajete našoj zemlji snagu njenog karaktera - moćnog ukrajinskog karaktera", napisao je on uz fotografije sa vojnicima i ranjenim borcima.

U međuvremenu, britansko ministarstvo odbrane je u svom dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka o ruskoj invaziji na Ukrajinu navelo da je nedavna najava ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija početi da organizuje patrole lovaca u istočnom Crnom moru sa avionima presretačima naoružanim raketama koje se lansiraju iz vazduha, Kinžalima, reakcija na povećano prisustvo SAD u istočnom Mediteranu.

"Putinova najava", navodi se u izveštaju, "u skladu je sa tipičnom ruskom retorikom usmerenom na domaću publiku", u kojoj se Zapad naziva agresorima, a ruska aktivnost uokviruje kao "neophodna za zaštitu države".

Projektil Kinžal, saopštilo je ministarstvo, "na papiru je veoma sposoban", ali je njegov učinak u Ukrajini do sada bio "loš".

Britansko ministarstvo je saopštilo da je "na papiru" Kinžal "sposoban da leti hipersoničnim brzinama i da izbegne savremene sisteme protivvazdušne odbrane, iako je gotovo sigurno potrebno značajno poboljšanje u načinu na koji ga Rusija koristi da bi ostvario ovaj potencijal".

XS
SM
MD
LG