Linkovi

U ruskom napadu na Ukrajinu ranjeno osam ljudi, obe strane tvrde da su osujetile operacije dronova


Vojni istražitelj izlazi kroz prozor kuće pogođene u granatiranju u kom je ubijen čovek i ranjena jedna žena u Donjecku, pod ruskom kontrolom, u Ukrajini, 24. oktobra 2023.
Vojni istražitelj izlazi kroz prozor kuće pogođene u granatiranju u kom je ubijen čovek i ranjena jedna žena u Donjecku, pod ruskom kontrolom, u Ukrajini, 24. oktobra 2023.

Ukrajina je u utorak saopštila da je u napadima Rusije u dva dela zemlje ranjeno najmanje osam ljudi.

U oblasti Herson na jugu Ukrajine, u ruskim vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri ranjene su četiri osobe i oštećeno više kuća, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko na društvenim mrežama.

Klimenko je takođe rekao da su četiri osobe povređene u ruskom napadu u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine.

Ukrajina i Rusija su u utorak izjavile da su njihove vojske takođe osujetile napade neprijateljskih bespilotnih sredstava.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo tri ukrajinska čamca u severnom delu Crnog mora.

Rusija je takođe saopštila da je izvela "protivdiverzionu" operaciju u blizini luke Sevastopolj, u kojoj se nalazi njena crnomorska flota.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je njena odbrana oborila šest dronova koje je Rusija lansirala sa Krima.

Amerike odobrila prodaju raketa

Američki Stejt department odobrio je tri potencijalne prodaje oružja Velikoj Britaniji, Finskoj i Litvaniji, saopštio je Pentagon u ponedeljak, dok evropski saveznici Ukrajine nastavljaju da gomilaju zalihe municije nakon što su snabdeli Kijev.

Evropska potražnja za američkim oružjem raste, ali umesto skupih artikala kao što su avioni i tenkovi, liste za kupovinu su usredsređene na jeftinije, manje sofisticirane artikle kao što su ručni bacači, artiljerija i dronovi koji su se pokazali ključnim za ratne napore Ukrajine.

Stejt department je podržao potencijalnu prodaju 3.000 zajedničkih projektila vazduh-zemlja Ujedinjenom Kraljevstvu u vrednosti od 957,4 miliona dolara, navodi se u saopštenju. Lokhed Martin korporacija je predviđena da bude glavni prodavac.

Odeljenje je takođe odobrilo potencijalnu prodaju Finskoj 150 naprednih raketa protiv radijacije u vrednosti od 500 miliona dolara, navodi se u odvojenom saopštenju Pentagona. Nortrop Gruman bi trebalo da bude prodavac.

Pentagon je takođe u ponedeljak saopštio da je Stejt department odobrio potencijalnu prodaju 36 naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa Litvaniji sa kompanijom Raitheon kao glavnim prodavcem.

U izveštaju su korišćene neke informacije Agencije Frans pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG