Linkovi

Ukinuta izolacija u provinciji Hubei, žarištu korona virusa


Izolacija se u provinciji koja je bila žarište korona virusa ipak ukuda postepeno, Foto: REUTERS/Stringer CHINA OUT. - RC2PDF9U1064
Izolacija se u provinciji koja je bila žarište korona virusa ipak ukuda postepeno, Foto: REUTERS/Stringer CHINA OUT. - RC2PDF9U1064

U kineskoj pokrajini Hubei, koja je bila žarište korona virusa, danas su posle nekoliko meseci ukinuta drastična ograničena kretanja, prenosi BBC. Izolacija se ukida postepeno, a stanovnici grada Vuhan izaći će iz karantina tek 8. aprila.

Sada više od 50 miliona žitelja provincije Hubei može da putuje. Neki aerodromi i železničke stanice ponovo rade, ali su škole i dalje zatvorene.

Kineska televizija prikazuje snimke na kojima se vidi kako stanovniči radosno izlaze na ulice i posle više meseci mogu da napuste provinciju, prenosi BBC.

U poslednja 24 časa u Kini nije otkriven nijedan slučaj lokalne zaraze, ali je registrovano 47 slučajeva obolelih koji su došli iz inostranstva, a reč je uglavnom o Kinezima koji se vraćaju kući.

U Kini je od kraja decembra registrovano više od 81.000 zaraženih Covidom-19 , a umrla je i 3.281 osoba.

U Kini je inače registrovano 47 novih slučajeva korona virusa.

Stanje u svetu

Prema poslednjim podacima od novog korona virusa širom sveta obolelo je 422.966 osoba, dok je preminulo 18.906.

Po podacima portala Wordofmeters, od virusa Covid-19 do sada se oporavilo 109.143 osoba.

Najviše slučajeva obolelih ima u Kini, odakle je virus i počeo da se širi po svetu sa 3.281 smrtnim slučajem, dok je drugo najveće žarište Italija u kojoj je obolelo 69.176 osoba, a umrlo 6.820.

Nakon ove dve zemlje, po broju obolelih slede SAD, Španija, Nemačka, Iran, Francuska i Švajcarska.

Procenjuje se da je oko trećine svetske populacije - 2,5 milijarde ljudi, pogođeno restrikcijama zbog korona virusa, prenosi CNN.

XS
SM
MD
LG