Linkovi

Vučić sa Bajdenom o reformama, saradnji, migrantima...


Vučić sa Bajdenom o reformama, saradnji, migrantima...
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Vučić sa Bajdenom o reformama, saradnji, migrantima...

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić počeo je trodnevnu posetu Vašingtonu u Beloj kući, gde se sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Premijer Srbije je posle sastanka sa potpredsednikom SAD, koji je trajao duže nego što se očekivalo, izjavio da je Bajden pokazao veliko poštovanje za političke i ekonomske reforme koje Srbija sprovodi i istakao važnost evropskog puta Srbije.

Mislim da potpredsednik Bajden smatra da će Evropa biti celovita i u svakom smislu upotpunjena tek kada Srbija postane deo Evropke unije. To je važan signal za našu zemlju. U svakom slučaju, mislim da je ovo do sada bila najznačajnija poseta i njaznačajniji razgovor koji smo imali u SAD i ja sam zadovoljan što je prema našoj zemlji, prema našoj Srbiji, pokazano toliko poštovanje iako mi znamo da postoji još mnogo mnogo stvari na kojima treba da radimo i koje treba da unapredimo u našoj zemlji da bismo dostigli one standarde koje bi gospodin Bajden želeo da vidi u Srbiji“.

Kada je reč o jednom od spornih bilateralnih pitanja, slučaju braće Bitići, premijer Vučić je istakao da on nikad ne traži nikave „izvinjavajuće razloge“ i da će Srbija svoj posao i svoje obaveze u najskorijem vremenskom periodu ispuniti.

„Nismo pričali o rokovima, pričali smo o konretnim stvarima koje radimo, o detaljima, o tome šta je to što preduzimamo... Oni znaju sve sa kakvium se mi problemima suočavamo, oni znaju sve detalje i oni zanju koliko smo i truda i rada uložili i ako smem da kažem zadovoljan sam zbog činjenice da je potpredsednik Bajden više puta rekao 'postoje ljudi koji su hrabi i koji smeju i mogu nešto da preduzmu', ne samo po ovom pitanju, već i po pitanju drugih stvari, uprkos protivljenju većeg dela nacije. Ja sam veoma zahvalan i zadovoljan što je potpredsednik SAD Džozef Bajden to primetio i za našu zemlju, ako hoćete i za mene lično, na čemu je čak i čestitao i to je neka vrsta podstreka za težak i naporan predstojeći rad, urkos brojnim omalovažavanjima na koje nailazite kod kuće, jer ako tako značajni i tako veliki svetski lideri razumeju šta je to što radite, siguran sam da će i naš narod, makar u budućnosti to i te kako umeti da ceni.“

Govoreći o izbegličkoj krizi u Evropi, Vućić je naglasio da veruje da SAD sarađuju sa evropskim zemljama kako bi se situacija normalizovala, a da s druge strane cene i poštuju odnos Srbije prema migrantima.

„A ja vidim jednu opštu paniku koja postoji u svim evropskim zemljama, vidim paniku koja postoji kod dela javnosti u Srbiji. Nema nikakvog razloga za to. Imamo probleme svi, suočavamo se sa tim problemima i mislim da na racionalan način i u atmosferi pokazivanja iskrene solidarnosti te probleme možemo da rešavamo. Ne vidim da su to tako strašne i tako nerešive stvari, kao što neke evropske zemlje pokušavaju da prikažu“.

Novinari su premijera Srbije podsetili da je prilikom junske posete, posle razgovora sa Suzan Rajs, savetnicom za nacionalnu bezbednost predsednika Obame, rekao da „predstoji teško leto“, pa se Vučić osvrnuo na dešavanja u poslednja tri meseca i rekao da je nažalost bio u pravu i kada je reč o tome.

„Voleo bih da nisam. Voleo bih da sam pogrešio. Verujem da incidenti, koji su se dogodili u Srebrenici, da smo uspeli da ih prevaziđemo i da smo uspeli da otvorimo novo poglavlje i nove odnose i drugačije razgovore, razgovore okrenute ka budućnosti sa BiH. Sa Hrvatskom nam predstoji još mnogo rada, truda, energije, koje moramo da uložimo da bismo mogli da prevaziđemo različite poglede na prošlost i da na žalost, bilo je veoma teđko, veoma bolno za mnoge od nas, ali svejedno, mislim da smo to uspeli da prevaziđemo jednom ozbiljnom i odgovornom politikom, koju je Srbija vodila i verujem da ćemo u budućnosti imati manje takvih problema, a mnogo više saradnje i zajedničkih uspeha kojima ćemo da se radujemo.

Premijer Srbije danas se sastao i sa predsednikom Svetske Banke Džimom Kimom. Do kraja dana treba da obavi razgovore sa predstavnicima američkih kompanija u američkoj Privrednoj komori, a sutra ga – između ostalog - očekuju susreti u Kongresu, sastanak sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Stejt Departmentu i govor u Institutu Brukings.

XS
SM
MD
LG