Linkovi

Luizijana bez struje i vode možda i mesec dana


Srušena zgrada u Francuskoj četvrti u Nju Orleansu
Srušena zgrada u Francuskoj četvrti u Nju Orleansu

Stanovnici južne Luizijane mogli bi da budu bez struje i vode za piće i mesec dana, zbog udara uragana Ajda, jedne od najsnažnijih oluja koja je pogodila obalu Meksičkog zaliva. Problem je još veći jer temperature rastu, kao i vlažnost vazduha, a generatori za struju neće moći još dugo da izdrže.

U udaru Ajde poginulo je najmanje četvoro ljudi. Veće stradanje zaustavili su nasipi u Nju Orleansu, podignuti nakon naleta uragana Katrina pre 16 godina.

Prema podacima sajta PowerOutage, više od 1,3 miliona ljudi - većinom u Luizijani je bez struje, ali su procene i dalje u toku.

Srušen deo autoputa u Misisipiju

Dve osobe su poginule, a 10 je povređeno nakon što se obrušio deo puta u jugoistočnom delu Misisipija posle višesatne obilne kiše izazvane uraganom Ajda. Tri povređene osobe su u kritičnom stanju, saopštile su vlasti.

Sedam vozila upalo je u duboku rupu koja se otvorila na autoputu 26, oko 96 kilometara severoistočno od Biloksija.

Pripadnik saobraćajne policije Misisipija Kal Robertson rekao je da je rupa 15 do 18 metara duboka, i oko 6 do 9 metara široka. Dodao je da je kiša u tom području dovela do obrušavanja puta, a da vozači zbog slabe vidiljivosti to nisu mogli da vide.

Ajda, jedan od najsnažnijih uragana koji je pogodio američku obalu Meksičkog zaliva, oslabila je u tropsku depresiju iznad Misisipija. Prethodno je odnela najmanje dva života i izazvala poplave u Luizijani, dok je više od milion stanovnika te države, Misisipija i Alabame bez struje.

U poplavljenim zajednicama u okolini Nju Orleansa u toku su spasilačke operacije.

Situaciju, posle udara uragana Ajda, dodatno komplikuju i najavljene visoke temperature u delovima Luizijane i Misisipija koje bi trebalo da dostignu 40,6 stepeni Celzijusa.

"Upozorenje na visoke temperature predstavlja veliki problem. Trebalo bi da pijete što više vode, ali da je prokuvavate", upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

Zvaničnici su u utorak takođe upozorili stanovnike da zbog poplava postoji opasnost i od divljih životinja.

Policija u jednom od okruga istražuje nestanak 71-godišnjeg čoveka nakon što ga je, kako se sumnja, napao aligator.

Njegova supruga ispričala je vlastima da je videla kako veliki aligator napada njenog muža u mestu Ejveri Estejt, 55 kilometara udaljenom od Nju Orleansa. Navela je da je uspela da zaustavi napad i izvuče supruga iz vode.

Nakon što je videla da je teško povređen, otišla je čamcem da potraži pomoć, ali je suprug nestao kada se vratila, saopštila je kancelarija šerifa, a prenosi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG