Linkovi

U Evropi prvi put 100.000 novozaraženih dnevno, SZO traži da se ograniče masovna okupljanja


Testiranje na koronavirus u Madridu
Testiranje na koronavirus u Madridu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poručila je u petak da evropske vlade moraju da preduzmu odlučnu akciju da spreče širenje koronavirusa, uključujući ograničavanje masovnih okupljanja, da bi izbegle uvođenje oštrijih restriktivnih mera.

"Nema novih odgovora. Znamo šta treba radimo", rekao je glavni ekspert SZO za vanredne situacije Majk Rajan i dodao da su fizičko distanciranje, nošenje maski i adekvatna ventilacija i dalje ključni.

Dezinfekcija statua u Liverpulu, u Britaniji
Dezinfekcija statua u Liverpulu, u Britaniji

U Evropi je u četvrtak, prvi put, premašen dnevni bilans od 100.000 slučajeva Kovida 19, nakon što je broj zaraženih nastavio da raste pet dana zaredom u zemljama kao što su Rusija i Velika Britanija.

Broj obolelih od koronavirusa širom Evrope raste protekle dve nedelje, čak i dok ima nagoveštaja smanjenja novozaraženih u najgore pogođenim zemljama kao što su Indija i Brazil.

Epicentar žarišta u Evropi pomerio se u Veliku Britaniju, Rusiju, Španiju i Francusku koje su protekla tri dana pojedinačno registrovale najmanje 10.000 slučajeva.

U Rusiji je u petak zabeležen najveći dnevni broj slučajeva Kovida 19 od poslednjeg rekorda u maju, što je podstaklo vlasti u Moskvi da razmotre zatvaranje barova i noćnih klubova.

U Velikoj Britaniji je u četvrtak zabeleženo više od 17.000 slučajeva, a ministar zdravlja Met Henkok upozorio je da se zemlja nalazi u "opasnom trenutku". Mnogi delovi severne Engleske, Velsa i Škotske uveli su oštrije restrikcije na javna okupljanja da bi se usporilo širenje zaraze.

Britanija nije samo suočena sa ogromnim rastom zaraženih, već i sa alarmantnom stopom smrtnosti po slučaju, od 7 odsto, koja je među najvišim u svetu.

U Evropi trenutno je više od 16 odsto od ukupnog globalnog broja slučajeva, a gotovo 22 odsto od svetskog broja žrtava koronavirusa. U četvrtak, kada je dnevni broj novozaraženih prešao 100.000, istočna Evropa je bila najteže pogođen region sa dnevnim bilansom od više od 33.600.

Među 10 zemalja u regionu, uključujući Ukrajinu, Rusiju i Češku, osam je zabeležilo rekordan porast slučajeva protekle nedelje.

U severnom delu Evrope, Britanija je jedina zemlja sa ogromnim brojem slučajeva. Broj novozaraženih u zemlji porastao je više od 2,5 puta od početka oktobra, i nema nagoveštaja usporavanja širenja zaraze.

U Italiji, registrovano je više od 4.000 slučajeva prvi put od aprila kada je zemlja teško pogođena virusom. Dnevni broj zaraženih postojano raste tri meseca. Italija ima drugi najveći broj žrtava u Evropi, sa 36.083 preminulih od izbijanja pandemije u februaru.

Vlada u Španiji aktivirala je u petak vanredno stanje da bi uvela delimični karantin u Madridu. Sa 850 zaraženih na 100.000 stanovnika, područje Madrida ima najveću stopu inficiranih u Evropi.

U zapadnoj Evropi, Francuska je u četvrtak, dva dana zaredom, zabeležila rekordan broj noovozaraženih, dok je u bolnicama vanredno stanje, a najveći gradovi zatvaraju barove i restorane da bi se suzbilo širenje virusa.

U Belgiji su takođe uvedene oštrije kontrole na okupljanja nakon naglog rasta obolelih. Broj novih slučajeva porastao je više od 2,6 puta od početka oktobra. Kovid 19 je već odneo najmanje 10.000 života u zemlji sa 11 miliona stanovnika

U Evropi, u proseku je bilo oko 78.000 novozaraženih dnevno od početka oktobra, u poređenju sa 47.500 u septembru.

XS
SM
MD
LG