Linkovi

Evropski kongres osoba sa invaliditetom prvi put u Beogradu


Konferencija za novinare povodom održavanja 7. evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom u Beogradu
Konferencija za novinare povodom održavanja 7. evropskog kongresa za osobe sa invaliditetom u Beogradu

Sedmi po redu evropski kongres za osobe sa invaliditetom biće prvi put održan u Beogradu od 31. maja do 3. juna, i okupiće više od 350 učesnika iz 11 zemalja: Nemačke, Švajcarske, Austrije, Italije, Belgije, Holandije, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Slovenije i Srbije.

Kongres se održava pod sloganom "Živeti u susretu", a osnovni cilj je osnaživanje osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju (OSI), kako bi postali samostalniji i produktivniji članovi društva. Takođe, u okviru kongresa biće održani brojni paneli i radionice u kojima će učestvovati i osobe sa smetnjama u razvoju, a sve pod zajedničkim nazivom ”Čovek je čoveku anđeo.

Govoreći o kongresu osnovanom 1998. godine u Berlinu, njegov osnivač, nemački sociolog Tomas Kraus, naveo je da su tada prvi put na jednom stručnom skupu učestvovale i OSI što je, kaže, jedinstvenost ove manifestacije.

“Osobe sa smetnjama u razvoju imaju mnogo toga da kažu i treba im dati reč. Naš cilj je da fokus sa mentalnih smetnji prenesemo na njihovu ličnost”, rekao je Kraus i dodao da društva često previđaju i zanemaruju sposobnosti ometenih u razvoju koji, ističe, mogu da doprinesu društvu.

On je naveo da je Beograd izabrao za domaćina sedmog kongresa kako bi, kaže, ispunio svoju ličnu misiju i pokazao da Srbija nije onakva kakvom su je mediji prikazivali prethodnih decenija, a posebno 1999.godine.

Kraus: Poslednji evropski kongres
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je održavanje kongresa dobra način da proširimo znanje i primenimo iskustva drugih zemalja. Kako je navela, ovo je dobra prilika da se i naši privrednici, ali i društvo više angažuju po ovom pitanju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Pozitivan trend među kompanijama
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Janković je odluku da se kongres održi u Beogradu protumačila kao znak da je naše društvo zrelo i spremno da otklanja brojnprepreke za osobe sa smetnjama u razvoju.

“To nisu samo arhitektonske prepreke na koje se obično misli, već i informacione, senzorne i druge koje onemogućavaju njihovo potpuno uključenje u društvo”, rekla je Janković.

Direktor Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Živimo zajedno" Dejan Kozić, koji je 2015. pokrenuo inicijativu da se kongres za OSI održi u Beogradu, istakao je da je misija tog udruženja već 20 godina borba za kvalitetan život osoba ometenih u razvoju i afirmaciju njihove ličnosti.

Važno je da budu priznati kao ličnosti i da osećaju da imaju prava kao i svi drugi​

Kozić objašnjava da takve osobe ne mogu da se bore za sebe, njihovi roditelji, takođe, nisu dovoljno kompetentni i uglavnom su izolovani iz društva, i da je zato važno da se na ovaj način vodi borba za njih.

“Naše članove možete da vidite kao prodavce časopisa Liceulice, mnogi se bave reciklažom po različitim firmama. Važno je da budu priznati kao ličnosti i da osećaju da imaju prava kao i svi drugi​, a na kraju i da dobiju neki dinar, iako za njih novac često ne znači ništa”, zaključio je Kozić.

U okviru kongresa biće održan i panel Inkluzija na tržištu rada - "Gde je zapelo", na kojem će se govoriti o problemima i perspektivama zapošljavanja OSI u Srbiji.

XS
SM
MD
LG