Linkovi

Pokreti lica kontrolišu invalidska kolica


Tehnologija za nepokretne, uključujući i invalidska kolica, razvija se istom brzinom kao i sve drugo u ovo, digitalno doba. Dve nove tehnologije za invalidska kolica omogućavaju pacijentima da ih još lakše kontrolišu dok su u isto vreme lako prilagodljiva.

Invalidska kolica sa motorom lako se kontrolišu uz pomoć džojstika, međutim neki ljudi, koji pate od veoma ozbiljnih bolesti, ne mogu da pokreću čak ni ruke. Zbog toga su istraživači sa brazilskog državnog univerziteta Kampinas u državi Sao Paolo otišli korak dalje i napravili invalidska kolica koja se kontrolišu pokretima lica.

“Ponuđeno je sedam izraza lica, a pacijent odabira pet koja su mu najprirodnija”, objašanjava istraživač Paulo Guržel Pinjero.

Kamera čita izraze lica i konvertuje ih u komande za motore i prednje točkove invalidskih kolica. Istraživači objašnjavaju da su za ovaj projekat odabrali pokrete lica, a ne glasovne komande jer neki invalidi imaju problema da se jasno izražavaju.

Ovakva kolica bića dostupna najverovatnije u naredne dve godine. Ta kolica neće biti jeftina, ali bi cena mogla da bude daleko pristupačnija ukoliko se upotrebi još jedna relativno nova tehnologije – 3D štampanje.

“Invalidska kolica su u principu nastavak ljudskog tela i tako bi o njima trebalo razmišljati”, kaže dizajner Bendžamin Habert.

Na jednom prototipu, predstavljenom nedavno na Nedelji dizajna Klerkenvel u Londonu, demonstrirano je da je moguće promeniti dizajn, koji bi kolica napravio lakšim i udobnijim.

Sedište, naslon i postolje za noge mogu da se proizvode uz pomoć 3D štampača specijalno za korisnika, na osnovu oblika pacijentovog tela. Dizajneri ističu da se proizvođači invalidskih kolica već interesuju za njihove ideje.

XS
SM
MD
LG