Linkovi

CG: Nema opuštanja, nastaviti usklađivanje sa EU


Konferencija povodom otvaranja poglavlja 11 i 19 (gov.me)

Otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, nije razlog za opuštanje, već je potrebno nastaviti sa usklađivanjem i primjenom pravne tekovine Evropske unije u toj oblasti, saopštili su ministri rada i socijalnog staranja i poljoprivrede Kemal Purišić i Milutin Simović.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja preduzelo je niz aktivnosti koje su imale za cilj napredovanje u oblasti evropskih integracija i stvaranje preduslova za otvaranje pregovora u poglavlju 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje, kazao je šef tog resora, Kemal Purišić.

On je na konferenciji za medije povodom otvaranja tog poglavlja, upoznao javnost i sa zakonskim i strategijeskim rješenjima na kojima će se raditi u narednom periodu.

„Otvaranje poglavlja predstavlja samo jedan korak ka krajnjem cilju, a to je zatvaranje pregovora, ali i da pregovori nisu samo ispunjenje mjerila i zahtjeva Evropske komisije, mnogo veći izazov za sve nas je snaženje konkurentnosti i socijalne kohezije, posebno u dijelu razvoja vještina na obrazovnom nivou u cilju stvaranja poslovnih prilika za mlade ljude“, kazao je Purišić.

Poglavlje 19 podijeljeno je na osam potpoglavlja: Radno pravo, Zaštita i zdravlje na radu, Socijalni dijalog, Politika zapošljavanja, Evropski socijalni fond, Socijalna inkluzija, Socijalna zaštita, Zaštita od diskriminacije i jednake mogućnosti.

Novi ministar poljoprivrede Milutin Simović istakao je da je Crna Gora u okviru poglavlja 11 uradila mnogo, ali da nema vremena za opuštanje, već je potrebno nastaviti sa usklađivanjem i primjenom pravne tekovine Evropske unije u toj oblasti.

On se povodom otvaranja pregovora Crne Gore sa EU u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, sastao sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i relevantnih institucija.

“Danas svi zajedno možemo da kažemo - uradili smo dosta, prošli smo zajedno zahtjevnu dionicu, ali svi zajedno smo svjesni da ima još dosta toga što zajedno treba da uradimo”, poručio je Simović.

On je kazao da se u ovom resoru u prethodnom periodu, vrijedno i odgovorno radilo na vraćanju optimizma i samopouzdanja u poljoprivrednom sektoru, podizanju konkuretnosti, prilagođavanju crnogorske poljoprivredne politike zajedničkoj evropskoj poljoprivrednoj politici, dostizanju zahtjevnih standarda u proizvodnji hrane, kao i na kreiranju i osposobljavanju novih institucija i jačanju administrativnih kapaciteta.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav čestitao je Crnoj Gori na otvaranju još dva pregovaračka poglavlja, ističući da je to potvrda nastavka pregovora Crne Gore sa Unijom.

"Poglavlje 11 veoma je zahtjevno i crnogorsku administraciju i proizvođače očekuje naporan rad u narednom periodu, kako bi do ulaska u EU bili spremni da sprovode mjere Zajedničke poljoprivredne politike i osjetili benefite pristupanja."

Poglavlja 11 i 19 otvorena su u utorak na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

XS
SM
MD
LG