Linkovi

Teški izborni porazi turske vladajuće partije


Redžep Tajip Erdogan na biračkom mestu u Istanbulu (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)
Redžep Tajip Erdogan na biračkom mestu u Istanbulu (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)

Partija pravde i progresa (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pretrpela je značajne poraze na nedeljnim lokalnim izborima – uključujući i gubitak kontrole nad prestonicom Ankarom.

Osim Ankare, vladajuća Partija pravde i progresa izgubila je većinu u nekoliko ključnih gradova u unutrašnjosti zemlje, tesno izbegavši poraz u mnogim drugim.

U Istanbulu je izborni rezultat vlasti i opozicije, prema zvaničnim informacijama, ujednačen. Obe strane tvrde da su pobedile u tom gradu.

Redžep Tajip Erdogan, je u obraćanju novinarima u Istanbulu, priznao da je partija koju predvodi pretrpela neuspehe - rekavši da će iz rezultata glasanja izvući pouke.

"Ostvarili smo pobede, ali smo pretrpeli i poraze”, rekao je Erdogan.

"Ostvarili smo pobede, ali smo pretrpeli i poraze”: Tajip Erdogan
"Ostvarili smo pobede, ali smo pretrpeli i poraze”: Tajip Erdogan

Takođe, obećao je mere za podsticaj privredi - koja se našla na udaru recesije.

Mansur Javas, kandidat glavne sekularno orijentisane opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), na osnovu do sada prebrojanih glasova, dobio je podršku oko 51 odsto birača, dok je kandidat Erdoganove partije Mehmet Ozhaseki osvojio podršku nešto više od 47 posto birača.

Mansur Javas se hiljadama pristalica obratio u pomirljivom tonu, poručivši da neće biti političke odmazde prema zaposlenima, kako se izrazio, povezanim sa partijom turskog predsednika Erdogana.

"Neće biti političke odmazde prema zaposlenima povezanima sa partijom turskog predsednika Erdogana": Mansur Javas
"Neće biti političke odmazde prema zaposlenima povezanima sa partijom turskog predsednika Erdogana": Mansur Javas

Istovremeno, rezultati glasanja u Istanbulu izazvali su kontroverze. Binali Jildirim, kandidat vladajuće AKP je u kratkom obraćanju izneo tvrdnje da je ostvario pobedu. Njegov protivkandidat Ekrem Imamoglu, iz redova Republikanske narodne stranke, osporio je njegove tvrdnje, rekavši da ih deli svega nekoliko hiljada glasova.

Imamoglu je pristalice pozvao na oprez u naredna dva dana - upozoravajući na, kako se izrazio, moguću izbornu krađu.

Nedeljne izbore u Turskoj obeležile su kontroverze zbog navoda o zloupotrebama glasača i nepravilnostima, koje su iznele opozicione stranke.

Vladajuća Partija pravde i progresa ih odbija - a kritičari ukazuju da Vrhovni birački odbor, najviše izborno telo u Turskoj, vode kadrovi koje je postavila vlada i predsednik države - zbog čega sumnjaju u njihov objektivan rad.

XS
SM
MD
LG