Linkovi

EU: Puč nije izgovor za kršenje ljudskih prava


Dramatična zbivanja u Turskoj se sa zabrinutošću prate u Briselu, odakle stižu upozorenja da je nedopustivo neuspjeli puč iskoristiti kao izgovor za narušavanje ljudskih prava. Sa druge strane, Unija nema namjeru da za sada dovodi u pitanje nedavno potpisani sporazum sa Turskom o rješavanju migrantske krize.

Zvaničnici EU ne kriju zabrinutost zbog prilika u Turskoj - ranije ove sedmice su, reagujući na moguće uvodjenje smrtne kaze u Turskoj, jasno poručili da zemlja sa smrtnom kaznom nema mjesto u Uniji, na šta dodaju:

"Našim turskim prijateljima jasno dajemo do znanja - u potpunosti stojimo iza demokratskog, legalnih institucija, ali ne postoji izgovor pod kojim će reakcija na pokušaj puča umanjiti osnovne slobode i prava. A ono što vidimo, posebno kada je riječ o univerzitetima, medijima, sudstvu, je jednostavno neprihvatljivo”, poručila je visoka predstavnica EU, Federica Mogerini.

"Iskreno, trenutno je sve manje mogućnosti da se predvidi situacija u Turskoj. Nakon sve ga što je uslijedlilo iza pokušaja puča, hiljada uhapšenih, otpuštenih sa radnih mjesta, akademici ne smiju da napuste zemlju i kada je riječ o vladavini zakona, situacja je pogoršana. Ne mogu predvijdjeti šta je sljedeće...Uklonjeno je oko 20 posto sudija što će sigurno imati uticaja na kvalitet sudskog sistema...suspendovano je više od 15 hiljada ljudi u sektoru obrazovanja...to je katastrofa", kaže evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Medjutim, Turska je , kada je riječ o migrantskoj krizi, u briselskim očima još uvjek ključni partner...

"Kada je riječ o sporazumu o migrantima, možemo reći da on, za sada, funkcioniše. Ne vidim poseban rizik za sporazum, samo da bude talas izbjeglica iz same Turske", kaže Han.

"Evropska komisija prati situaciju veoma pažljivo, u kontaktu smo sa turskim, kao i grčkim vlastima, Visokim komesarijatom UN za izbjeglice. Ovo je područje fdje ne želimo da improvizujemo ili ,donosimo jednostrane odluke- konsultujemo UN i Savjet Evrope i za sada se držimo ranije usvojene pozicije” izjavio je portparol Evropske komisije,Margaritis Šinas.

U evropskim istitucijama bi željeli da vide što prije smirivanje prilika u Turskoj i puno funkcionisanje demokratskih i legalnih institucija ...do tada, svi dogovori sa Turskom važe i dalje - uključujući i bezvizni režim kojem će se Unija vratiti odmah nakon ljetne pauze...naravno, ukoliko do tada ne bude novih razloga da se ponovo preispitaju odnosi dvije strane.

XS
SM
MD
LG