Linkovi

Erdogan ne prašta Gulenu


Istanbul, 21. jula, 2016.

Vanredno stanje koje je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zaveo obezbeđuje mu još veća ovlašćenja da nastavi čistku u kojoj je do sada, prema procenama, uhapšeno ili otpušteno sa posla 60.000 ljudi. Veći deo čistke se odnosi na pripdnike masovnog, uticajnog i imućnog pokreta na čijem se čelu nalazi imam Fetula Gulen. On je bivši politički saveznik Erdogana, koji ga sada optužuje da pokušava da uspostavi paralelnu državu - i da je predvodio neuspeli puč.

Nije kročio na tursko tle već 17 godina, ali ime Fetula Gulen budi jake emocije kod Erdoganovih pristalica, kao što je Songul Jildirim:

"Mi smo tu da brinemo o Tajipu Erdoganu. Neka ga anđeli uzmu pod krilo, a neka je Fetula Gulen proklet."

Članovi Gulenovog pokreta nerado govore ovih dana. Zgrada u kojoj se štampaju i distribuiraju njegove knjige ima zastavu koja pokriva znak prodavnice – što je znak straha.

Gulenov pokret je jak i tajanstven. Malo ko priznaje da je pripadnik pokreta čiji su članovi u velikim brojevima prisutni u obrazovanju i školama, i na položajima su u vojsci, obaveštajnim službama, i pravosuđu - sektorima sada izloženim Erdoganovim čistkama.

Nedim Sener, član novinske redakcije smeštene u Trampovoj kuli u Istanbulu, istražuje Gulena već 16 godina. Bio je jednom I zatvoren po nalogu sudije koji je bio Gulenov sledbenik:

"Zašto je otišao iz Turske? To nema nikakve veze sa njegovim poslovnim aktivnostima. Fetula Gulen sedi skromno na kauču, ali želi celu zemlju pod nogama."

Erdogan i Gulen su nekad bili saveznici, imali su zajedničku viziju mekog islamizma, ali je postalo jasno Turska nema mesta za obojicu, kaže Nedim:

“S vremenom, među njima je nastala borba za vlast, jer Erdogan ne trpi da deli vlast sa bilo kime.”

Erdoganova represija je usmerena na institucije gde se veruje da Gulen vrši uticaj putim svojih sledbenika, koji imaju tendenciju da budu visoko obrazovani i sa dobrim poznavanjem Zapada. Gulenova verzija islamizma je privlačna za mnoge koji žele da slede Islam živeći u savremenom svetu.

S obzirom da da živi na američkom tlu, mnogi Turci vide vezu – bila ona istinta ili ne - između Amerike i propalog puča koji počinje da menja lik Turske.

XS
SM
MD
LG