Linkovi

Tramp u Maunt Rašmoru kritikovao "levičarsku kulturnu revoluciju"


Predsednik Donald Tramp u Maunt Rašmoru, (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Predsednik Donald Tramp u Maunt Rašmoru, (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Predsednik Donald Tramp započeo je proslavu praznika Dana nezavisnosti u petak veče u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti, porukom okupljenima da njihovu decu "u školi uče da mrze svoju zemlju", da je cilj "levičarske kulturne revolucije da zbaci američku revoluciju" i da mora da se zaustavi, kako je ocenio, radikalni napad levice da bi se očuvao američki način života.

Tramp je takođe upozorio da učesnici protesta protiv rasne nejednakosti, koji su se proširili u zemlji posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu krajem maja, prete da ugroze temelje američke vlade.

"Besne bande pokušavaju da sruše statue naših osnivača, unakaze naše najsvetije spomenike i pokrenu talas nasilnog kriminala u našim gradovima", rekao je Tramp.

Najavio je i da će naložiti uspostavljanje "Nacionalnog vrta američkih heroja" sa statuama "najvećih Amerikanaca ikada".

Tramp nije nosio masku tokom obraćanja, iako u zemlji naglo raste broj obolelih od koronavirusa.

Ni većina okupljenih građana nije nosila maske, a nije se držala ni fizička distanca. Uoči skupa, zvaničnica kampanje i devojka Trampovog sina Donalda Trampa mlađeg, Kimberli Gilfojl, testirana je pozitivno na koronavirus. Trampov sin, kako je saopšteno iz izbornog štaba, bio je negativan.

Zdravstveni zvaničnici zabrinuti su da bi na skupu mogao da se zarazi veliki broj ljudi.

Predsjednik je takođe govorio o američkim predsednicima Džordžu Vašingtonu, Tomasu Džefersonu, Abrahamu Linkolnu i Teodoru Ruzveltu, čiji su portreti uklesani u planinu, ali nije pominjao komplikovanije delove njihovih života.

Vatromet u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti (Foto: Rojters/Tom Brenner)
Vatromet u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti (Foto: Rojters/Tom Brenner)

Nije pominjao ni da je spomenik izgrađen na zemlji za koju američki starosedeoci smatraju da je im je ukradena pre više od jednog veka. Prema video snimcima postavljenim na društvene medije, pojedini učesnici protesta američkih starosedeoca uhapšeni su nakon što su blokirali put do Maunt Rašmora.

Tramp je naglasio da će pokret za socijalnu pravdu u zemlji "u suštini uništiti i pravdu i društvvo". Uz pozdrave okupljenih građana, poručio je i da se gradi zid na granici SAD i Meksika, što je jedno od njegovih predizbornih obećanja.

Nakon Trampovog govora, održan je vatromet, prvi u Maunt Rašmoru za oko 10 godina.

XS
SM
MD
LG