Linkovi

Vašingtonski "Redskinsi" preispituju ime kluba


Logo Vašington Redskinsa na terenu pred početak utakmice sa Nju Igland Petriotsima u Lendoveru u Merilendu.
Logo Vašington Redskinsa na terenu pred početak utakmice sa Nju Igland Petriotsima u Lendoveru u Merilendu.

Vašington Redkins, fudbalski tim iz američke prestonice, objavio je u petak da će “detaljno preispitati nadimak svog tima”, dan pošto je kompanija Fedeks pozvala da ga promene. Organizacija je saopštila da je nedavno “obavila početne razgovore” sa ligom o imenu.

“Proces takođe dozvoljava timu da uzme u obzir ne samo ponosnu tradiciju i istoriju franšize već i mišljenje naših bivših sportista, organizatora, sponzora, Nacionalne fudbalske lige i lokalne zajednice koju s ponosom predstavlja na terenu ali i van njega”, rekao je Den Snajder, vlasnik tima koji se odupirao svim ranijim apelima da promeni ime tima.

Komesar NFL lige Rodžer Gudel saoštio je da ceni Snajderovu spremnost da sasluša tuđa mišljenja. “U proteklih nekoliko nedelja imali smo brojne razgovore sa Denom i podržavamo ovaj važan korak”, saopštio je Gudel.

Redskinsi igraju na stadionu Fedeks Fild, a gigant u svetu dostave, kompanija iz Memfisa napisala je u saopštenju u četvrtak koje su preneli brojni mediji: “Preneli smo timu u Vašingtonu naš zahtev da promene ime kluba.”

Fedeks je kupio pravo na imenovanje stadiona u Lendoveru u Merilendu po ugovoru iz 1999, sklopljenom na 27 godina, u vrednosti od 205 miliona dolara.

Fedeks ima još jednu važnu vezu sa Redskinsima, pošto je osnivač i predsednik kompanije Frederik Smit vlasnik manjinskog dela vašingtonskog tima. Ron Rivera, koma je ovo prva sezona na položaju glavnog trenera Vašingtona, rekao je da će učestvovati u reviziji imena.

"Ovo je pitanje od ličnog značaja za mene i tesno ću sarađivati sa Denom Snajderom da se postaram da nastavimo misiju poštovanja i podrške američkih starosedelaca i naše vojske”, rekao je.

Klub "Redskins" ("Crvenokošsci") je decenijama pozivan da odustane od svog nadimka, ali je u anketi Vašington posta iz 2016. ustanovljeno da 90% američkih Indijanaca nije uvređeno tim nadimkom. Anketom su bili obuhvaćeni građani svih 50 američkih država i prestonice Vašingtona.

2013. godine, Snajder je jasno stavio svoju poziciju na znanje, rekavši: “Nikada nećemo promeniti ime, prosto i jednostavno. NIKADA.”

Franšiza je počela da koristi nadimak Redskins 1933. godine, kada je bila bazirana u Bostonu a prethodno su se zvali “Hrabri” (the Braves). Vlasnik tima, Džordž Preston Maršal, premestio je klub u Vašington 1937. godine.

Statua Maršala je uklonjena ispred bivšeg stadiona Redskinsa, RFK, 19. juna, u jeku protesta zbog rasne nejednakosti posle ubistva Džordža Flojda. Pod Maršalovim rukovodstvom, Redskinsi su bili poslednji tim u NFL-u koji je integrisao crnačke igrače, 1962. godine.

XS
SM
MD
LG