Linkovi

"Tramp će sa zadovoljstvom uvesti dodatne carine Kini"


Sekretar za finansije Stiven Mnučin na samitu G20 u Japanu

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin rekao je da će predsednik Donald Tramp "sa zadovoljstvom" uvesti nove uvozne takse Kini ako sa predsednikom te zemlje Ši Đinpingom ne uspe da postigne trgovinski dogovor na predstojećem samitu G20 u Japanu.

"Postignut je veliki napredak i mislim da je 90 odsto sporazuma bilo dogovoreno. Kina je osporavala neke stvari, ali su zahtevi Pekinga odbijeni", kazao je Mnučin za CNBC.

"Prekinuli smo pregovore", kazao je Mnučin i istakao da sve dalje zavisi od Trampovog susreta sa Šijem u Osaki na samitu G20 krajem juna.

Sekretar za finansije SAD je rekao da "će biti postgnut dogovor sa Kinom ako ona to zaista želi, a ako ne - da će se nastaviti sa uvođenjem tarifa".

Američki predsednik je već doneo odluku da se uvedu tarife na kinesku robu iz uvoza vrednu 200 milijardi dolara, a najavljuje i da će, ako ne bude dogovora, uvesti i dodatne carine na robu vrednu 325 milijardi dolara - čime bi bili obuhvaćeni bukvalno svi proizvodi koje Kina izvozi u SAD.

Peking i Vašington pregovaraju već mesec dana o trgovinskom sporazumu, ali nema dogovora.

Međunarodni monetarni fond je ranije upozorio da bi spor Kine i SAD oko tarifa mogao da smanji globalni ekonomski rast u 2020. za pola procentnih poena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG