Linkovi

Trgovinski rat SAD i Kine pogodio svetska tržišta


Trgovci na Volstritu, 5. avgust 2019.
Trgovci na Volstritu, 5. avgust 2019.

Zaoštravanje trgovinskog rata Sjedinjenih Država i Kine dovelo je do novih potresa na pojedinim svetskim finansijskim tržištima, nakon najvećeg ovogodišnjeg pada berzanskih indeksa na američkom Volstritu u ponedeljak.

Na tržištima u Aziji u utorak su zabeleženi ogromni gubici - japanski indeks Nikei izgubio je gotovo 135 poena, kineski Šangaj gotovo 40 poena, odnosno više od jedan odsto, a Hang Seng u Hong Kongu 175 poena.

Do pada indeksa, prvo na američkom a zatim i na azijskim tržištima, došlo je posle odluke Pekinga da dozvoli da vrednost juana padne na najniži nivo u poslednjih 11 godina, zbog čega je predsednik Donald Tramp optužio Kinu da manipuliše valutom.

Međutim, stanje na američkom, ali i evropskim tržištima, u utorak je bilo znatno bolje nakon što je Kina preduzela korake da stabilizuje valutu.

Višemesečni trgovinski rat SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, dodatno se zaoštrio prošle nedelje kada je Tramp najavio uvođenje tarifa od 10 odsto na uvoz iz Kine vredan 300 milijardi dolara, a Peking uzvratio odlukom da zaustavi kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz Amerike.

Tramp je u utorak na Tviteru ustvrdio da se "ogromne količine novca iz Kine i drugih delova zemlje ulivaju u Sjedinjene Države zbog bezbednosti, investicija i kamatnih stopa" i da je Amerika u veoma snažnom položaju.

Posle odluke Kine da devalvira svoju valutu, da bi uvoznicima obezbedila prednost na svetskim tržištima, američki Sekretarijat za finansije označio je tu zemlju kao "manipulatora valutom".

Kineska centralna banka je u saopštenju ocenila da "jednostrana" odluka Vašingtona ozbiljno podriva međunarodna pravila i da će imati ogromne posledice po globalne finansije.

Bela kuća ipak je u utorak nagovestila da ne želi dalju eskalaciju trgovinskog rata sa Kinom. Direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Leri Kadlou rekao je da su otvorena vrata za dalje pregovore Vašingtona i Pekinga.

XS
SM
MD
LG